Gazdaság

2016.11.08. 17:00

Top 500: a Kométának volt a legjobb éve

Nem csökkent tovább a somogyi cégek száma a legnagyobb árbevételt produkáló ötszáz hazai vállalat toplistáján, melyet évről-évre a HVG állít össze.

Fónai Imre

Hat éve még kilenc somogyi fért a félezres rangsorba, azóta fokozatosan, tavaly négyre csökkent a számuk és idén ez stabilizálódott; ugyanazokra, tehát a tabi Flextronicsra, a siófoki FGSZ-re, valamint a kaposvári Kométára és Videoton Elektro-Plastra bukkantunk most, a 2015-ös árbevétel alapján készült listán is. Jó hír, hogy a „nagy négyes” növelni tudta összbevételét 2014-hez képest; csak az FGSZ ért el kisebb bevételt, a Kométának különösen jó éve volt a 24 százalékos növekedés tükrében.A Flextronics évek óta tartósan a hazai élbolyban található, most a 11. helyre rangsorolta a HVG-lista. Az FGSZ idén is befért az első százba, a két kaposvári vállalat most is az ötszázas mezőny második felében találta magát. Somogynál kevesebb céggel két megye képviselteti magát: Zala és Nógrád, egyaránt kettővel. A régió „erejét” mutatja, hogy Tolna is csak öt, Baranya hasonló képpen négy vállalattal virít, de Somogy négy cége kétszer akkora összbevételre tett szert 2015-ben, mint a kilenc tolnai és baranyai társaság együttvéve. E tekintetben természetesen Budapest, illetve Pest megye vezet (216, illetve 71 szereplő a félezerből), majd Fejér (28), Komárom (25), Győr-Sopron és Borsod (20-20) következik.

A hetilap idén is elkészítette a válságállósági rangsort, vagyis hogy melyik az a száz cég, amelyik a gazdasági válság kezdete, azaz 2008 óta a legnagyobb mértékben tudta növelni árbevételét. Ezen csak a Flextronicsot találtuk, mégpedig a huszonkettedik helyen. A belföldi piacon legnagyobb árbevételt elért száz cég listáján pedig az FGSZ-t, az ötvenötödik helyen, hiszen árbevételének nyolcvan százaléka határainkon belülről származik. A top 500-on szereplő cégek közül egyébként 374 növelte árbevételét, de sokat mondó, hogy míg a hazai piacon csak fél, a külföldin tíz százalékos növekedést tudtak elérni. Jogos hát a HVG összegzése: az export húzza a magyar gazdaságot, nehezebb a sorsa azoknak a cégeknek, melyek a hazai piacból kénytelenek megélni. 


Somogyi cégek az ötszázas toplistán (forrás: HVG)
helyezés - cég - árbevétel (milliárd ft) - változás az előző évhez képest (%)

11. Flextronics International Kft.   510 milliárd ft +9      
94. FGSZ Földgázszállító Zrt.   106,6 milliárd ft  -9
328. Kometa 99 Zrt.   30.4 milliárd ft  +24
408. Videoton Elektro-Plast. Kft.   24,1 milliárd ft  +20  

Összes árbevétel:  671 milliárd Ft

Ezek is érdekelhetik