Gazdaság

2017.01.30. 06:41

Döccenőmentes átmenet - családi alapon építik a jövőt

Termékeny gondolatok, értékteremtő innováció, elkötelezettség: a megújuló energiaiparban széleskörű ismertséget szerzett Lakics Kft. vezérkara a legapróbb részleteket figyelembe véve építi a jövőt. A cégalapító 65 éves Lakics László, és két fia, Péter és László teljes összhangban irányítja a két telephelyen, közel 250 dolgozót foglalkoztató, évi csaknem ötmilliárd forint forgalmú társaságot.

Harsányi Miklós

– Jól indult 2017., a csapaton belül pozitív a hangulat – felelte kérdésünkre Lakics Péter ügyvezető igazgató. – A vevőkkel erős a kapcsolat, a leendő partnerekkel már az év elején új megrendelésekről tárgyalunk, s bár a piac változik, a helyzethez folyamatosan igyekszünk alkalmazkodni. S ami lényeges: új beruházásokra készülünk.

– Családi vállalkozásukban kőbe vésett szabályok vannak vagy rugalmasak, ha a feladatok elosztásáról van szó?
Lakics László: – Rugalmasak vagyunk, bár már lassan kihátrálok a cég mindennapos ügyeiből. A kollégák és a fiaim átvették vállalkozás irányítását, ez persze nem jelenti azt, hogy nekem ne lenne dolgom. Más irányokban próbálkozom: társaságunk önálló terméket, egy kisüzemi szélerőművet kíván a piacon bevezetni. A következő időszakban ez határozza meg az életemet.
Lakics Péter: – Nálunk az elmúlt néhány évben nagyon sokat változott a működési modell. Elkülönítettük a tulajdonosi-, illetve a vezetői funkciót. A cég operatív vezetését már a tulajdonosi körtől, azaz a családtól független kollégák látják el. Ebből adódóan a személyes feladataink is átalakultak: a fejlesztésre jobban tudunk koncentrálni. Ez a működési modell utat nyit arra, hogy a napi cégvezetés terheitől némileg mentesüljünk, s még inkább a cég stratégiájának formálására, hosszabb távú irányvonalának megfogalmazására figyelhessünk.



– Korábban már többször megpendítette: időben kiszáll az üzletből. Milyen ütemrend szerint zajlik az átmenet?
L. L:
– A folyamat nagyjából másfél éve kezdődött, s ez a rendszer hosszú távon marad. Teljesen érett vezetőnek tartom Pétert, testvérének, a tíz évvel fiatalabb Lacinak még lehetősége nyílik a vezetői tapasztalatok gyarapítására. Meggyőződésem: a fiúk és a kollégák virágzóan vezetik a céget.

– Hogyan viszonyul az új felálláshoz?
L L: – Fiaimnak azt mondtam: ha kérdeztek, válaszolok, ha hívtok, jövök. Olyan célokat tűztünk ki a fejlesztéseknél és a pályázatoknál, hogy igényt tartanak a véleményemre.

– Kibírja, hogy nem szól a napi ügymenetbe?
L. L: – Abszolút, ezt egyébként már korábban elhatároztam, s ehhez tartom magam. Amúgy találok olyan elfoglaltságot, ami hasznos a társaságnak.
L. P: – Nálunk nem éles, generáció- vagy ügyvezető váltás zajlik, hanem több éves folyamatról van szó. Azt gondolom, hogy ez fontos előrelépés. Számos hozzánk hasonló családi vállalkozást megelőzve az operatív vezetéssel kapcsolatos feladatokat a munkatársainkra bíztuk. A kisebb cégeknél a két feladatkör jellemzően összefolyik, mi ezt igyekeztünk szétválasztani.

[caption id="" align="alignright" width="370"] Lakics Péter ügyvezető igazgató
[/caption]– Milyen stratégiát kívánnak megvalósítani közép-, illetve hosszú távon?
L. P:
– Kettős célt fogalmaztunk meg. Egyrészt a hatékonyság növelésével a beszállítói pozíciót kívánjuk megerősíteni, ezért számos beruházást hajtunk végre. Igyekszünk olyan technológiákat alkalmazni, amely a munkát gyorsabbá, eredményesebbé teszi. Ez az egyetlen útja annak, hogy tartós távlatokban a multinacionális nyugati vállalatokat kiszolgálni képes, beszállító cégként a piacon maradjunk, s tovább fejlődjünk. A stratégia másik meghatározó része a termékfejlesztés. Úgy gondolom, hogy a cég 32 éves múltja feljogosít, s egyben arra kötelez, hogy igyekezzünk túllépni a beszállítói pozíción és önálló terméket vigyünk a piacra. Az első ilyen termék a kisüzemi szélerőmű, s reméljük, hogy ezt majd újabbak követik.

– Sikerül megismételni a korábbi bravúrt?
L. P:
– A szélerőmű-generátor alkatrészek gyártásunk alapjait képzik, s ezt az idén egy vagy két termékcsoporttal akarjuk bővíteni. Olyasmire készülünk, ahol az alapgyártmányhoz hasonlóan hatékonyak és eredményesek leszünk.

– Kire hallgat a fontos döntéseknél?
L. P: – Mindig az adott szakterület felelősével egyeztetek, adott kérdéshez ugyanis az a szakember ért a legjobban. Néhány helyen olyan modell látható, amikor a cégvezető nem vesz fel nála okosabb, tapasztaltabb embert, mondván, hogy veszélyes lehet a pozíciójára. Nálunk a tulajdonosi pozíció erős legitimációt jelent, s nagyon büszkék vagyunk a vezetői állományra éppúgy, mint a fizikai munkatársakra.

– Összeül a családi tanács, ha nem válik be egy terv?
L. L:
– Minden hónapban tartunk egy megbeszélést, melyen – a három Lakicson kívül – a gazdasági, illetve az operatív vezető is részt vesz. Elemezzük a fennálló helyzetet, levonjuk a következtetéseket, s feltérképezzük azokat a feladatokat, amelyeket meg kell oldani.

– Exportszállítmány, marketing terv, szoros határidő: a családi ebédnél is ez a téma vagy teljesen ellazulnak?
L. L: – Nem, a családot ilyenkor megpróbáljuk ebből kihagyni.
L. P: – Ami néha sikerül, néha nem... Miután három valahol önálló családról van szó, így nem túl gyakoriak ezek a helyzetek.

– Hazaviszi a céges gondokat?
L. L:
– Az életemben mélyen beépült az elmúlt 32 év. Ennyi idő elteltével a gondolkodást nehéz más irányba terelni, értelemszerűen sűrűn gondolok a vállalkozásunkra, s a feleségemet is érdeklik a cégnél történt események.

– Mennyire rendezi át az életét, hogy a fiai viszik tovább a céget?
L. L:
– Tudatosan készítettük elő a folyamatot. Olykor rossz érzéssel tölt el, amikor egy vállalkozó pénzt ad a gyerekeinek, s a rengeteg energiával felépített cég sorsa bizonytalanná válhat. Nálunk a fiúk hozzájutottak a rájuk eső tulajdoni százalékhoz, s az elvégzett munkájukért fizetést, osztalékot kapnak. Magyarán: nem apu adja a jövedelmüket, hanem tisztességesen megdolgoznak érte. Ebben a rendszerben nincs döccenő.

– Miként élte meg a változást: több munka, kevesebb szórakozás?
L. P: – A cégvezetés hatalmas felelősség, igyekeztem megfelelni az elvárásoknak Ez persze főként az elején viszonylag sok lemondással járt: gyakran az éjszakába nyúlóan dolgoztam, a sport is elmaradt. Idővel tapasztalatot gyűjtöttem ezen a téren is, úgy érzem, hogy sikerült egészséges egyensúlyt kialakítani az életemben.

– Milyennek szeretné látni a céget tíz év múlva?
L. L:
– Azt hiszem, hogy ebben a vállalkozásban a jelenleginél is több lehetőség van. Akár a szakemberekre, a technikára vagy a felhalmozott szaktudásra gondolok. Nem kis feladat, de a vezérkara képes az árbevétel megduplázására. Úgy érzem: a zöldenergiában erősek vagyunk, jó kapcsolatokkal rendelkezünk.
L. P: – A világgazdasági folyamatok erősen befolyásolják az ágazatot. Egy példa: az Egyesült Államokban jelenleg létezik a megújuló energiatámogatási rendszer, amit még az Obama kormány dolgozott ki, mely különösen a szélerőmű telepítésénél biztosít jelentős kedvezményt. Kérdés, hogy az új elnök fenntartja ezt. Ha változás következik be, az közvetlen hatást gyakorolhat a cégünk forgalmára. Azzal teljesen egyetértek: a tudást, technológiát tekintve több van a cégben, mint amit most kihozunk. Van tér a növekedésre.

– Milyen módszert alkalmaznak a stressz ellen?
L. L:
– Sokat lazítottam az utóbbi időben, minden érdekel, ami börrög: a terepmotorozáson kívül a kertészkedésből is kiveszem a részem. A ház körüli munkát például nagyon szeretem.
L. P: – Két gyerek mellett nem lehet sok időt szakítani a hobbira, de igyekszem sportolni. Most egy extrém futóversenyre készülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!