Gazdaság

2017.03.30. 07:05

Fáztak a gyümölcsfák, de bajuk nem lett

Nem tett kárt a gyümölcsösökben a márciusi hideg, jó termésre számítanak a gazdák. A megyében jól teleltek az ültetvények, emiatt mennyiségben és minőségben is optimisták a termelők.

Koszorus Rita - Gyeszát Zsolt

Ugyan még semmi sem biztos a somogyi gyümölcsültetvényeken, mert lehetnek még fagyok, de a jelek egyelőre bizakodásra adnak okot – vélekednek a termelők. Kardos László, Somogytúron öt hektáron termel sárgabarackot. Folyamatosan figyeli a hőmérséklet alakulását. – Kint voltam minden reggel, hétfőn még a mélyebben fekvő részeken mínusz 4 fokot mértem, a magasabb helyeken pedig mínusz kettőt. Kedden azonban már nem volt fagy – mondta. – Ennyi még nem tette tönkre a termést. Az alacsonyabban fekvő területeken egy-két szirom barnult el, de nem számottevő a kár. A gyümölcsök élnek, úgy néz ki, hogy átvészeltük a hideget.


Kardos László féltette a barackot, ezért igyekezett megvédeni, amennyire csak lehetett. Lengyeltóti térségében nem volt fagyás, így kár sem keletkezett. Mózer Gyula hácsi termelő kérdésünkre elmondta:  jó, közepes termést lehet várni. Azonban még április végén és május elején lehet komolyabb lehűlés, ezért pontosat csak akkor lehet majd mondani. Orgel László almát és szilvát termel Kaposfüreden, itt sem pusztított a fagy. – A téli és a tavaszi fagyot is jól átvészelték a fák, de a lemosó permetezést elvégeztük. Ha nem jön jelentősebb lehűlés nem lesz gond a terméssel sem.

Fiatal gazdák fognak a gyümölcstermesztésbe


Nem volt jelentős téli fagykár a somogyi gyümölcsültetvényekben – tájékoztatott Máté Józsefné, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet elnöke. Jó esztendőre számítanak a somogyi termelők, és abban reménykednek, hogy a tavalyi gondok után végre sikeres évük lesz. Minden gyümölcs ígéretes, a kajszi-termés nagy reményre ad okot. Elegendő hazai termés lesz, a vásárlóknak nem kell külföldi árut venniük a boltokban, ha fontos számukra, hogy magyar terméket fogyasszanak.
A szövetkezet elnöke hozzátette: elindult egy telepítési folyamat is. Dió- és mogyoró-ültetvények körében ezért volt belépő tagjuk is. A fiatal gazda pályázati programban is vannak új somogyi belépő tagok, akik gyümölcstermesztéssel is akarnak foglalkozni. Úgy tűnik, hogy az idén a somogyi termelők almája elég lesz az iskolagyümölcs programba a megyében. A tavalyi év során is a szövetkezeten belül oldották meg az alma mennyiségi problémáját, mivel más megyében gazdálkodó tagjaiknak volt termése.

Címkék#Somogytúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!