Gazdaság

2017.03.06. 07:02

Reménykedőben Somogy, a leszakadás nem növekedett tovább

A régiói versenyképességi mutatóit összesítette a héten az Európai Unió. Az anyagból kiderül, hogy egyetlen magyarországi régió sem éri el az EU-s átlagot, bár Közép-Magyarország, vagyis a főváros és térsége nem áll messze tőle.

Kovács Gábor

Azonban Észak-Magyarország sereghajtó lett a kontinensen. Az egykori szocialista országok valamennyien lemaradtak versenyképességben az unió átlagához képest, ezért a magyar lemaradás nem kiugró mértékű. A V4-ek közül az EU-s átlag feletti pontszámot csak Pozsony, Prága és Közép-Csehország kapott.


Észak-Magyarország szembeötlő lecsúszásához képest a többi régiónk inkább stagnál, így a Dél-Dunántúlon sem romlott érdemben a helyzet. Tendenciákat megmutathat egy hasonló elemzés, azonban a gazdaság belső szerkezetét kell megvizsgálni, hogy igazi válaszokat kapjunk. Az egymáshoz viszonyított növekedés nyilvánvalóan egy mérőszám. Azonban az azonos régiókat érdemes összehasonlítani egymással Közép-Kelet-Európában, mert csalóka, ha a mag országokhoz mérjük magunkat, ezek ugyanis fejlettebb szintről indultak. Az viszont baj, hogy szomszédos uniós országokhoz képest sem növekedtünk. Termelő beruházásokra volna szükség, amely a fejlődést az uniós támogatásokon túl is biztosítani tudná. A dél-dunántúli régió a pozícióját nagy mértékben a paksi atomerőműnek köszönheti, ami elég nagy GDP-termelő.
– A felmérés szerint Somogyban nem történt érdemi változás – mondta Csepeli György szociológus. – Pedig jók a megye adottságai, de sajnos nem csökkent a szakadék a Balaton-part és Belső-Somogy között, ez pedig sok kistelepülést hátrányosan érint. Több helyi erőforrásra lenne szükség, de amíg nem vezet jó út Dél-Somogyba, addig nem sok mindenben reménykedhetnek az ott élők.  

Régióban az erő 

Csakis régióban szabad gondolkodni, ez lehet a jövő záloga, mert a somogyi kistelepülések egyedül nem képesek felzárkózni és fejlődni, mondta Zimány polgármestere, Takács János. Szerinte gazdasági fellendülés és kitörési lehetőség csak akkor következhet be, ha Kaposvár fejlődése magával rántja a térséget, és munkalehetőségeket teremt.
További gazdasági erősödés várható, ebben reménykedik Zákány polgármestere, Jankó Szabolcs. Szerinte az uniós támogatások és a munkahelyteremtő intézkedések elegendő lökést adnak a növekedéshez, és ebből előbb-utóbb a vidék is részesülni fog. Kezd fordulni a kocka még a déli határszélen is, ezt példázza szerinte, hogy a jó képességű munkavállalók már el tudtak helyezkedni a környéken, emiatt már úgy vadásszák a jelentkezőket közmunkára a településen. Hozzátette: a szakemberhiány már a végeken is érződik, ez pedig annak a jele, hogy egyre többen dolgoznak, ennek eredményeképp szerinte a gazdaság fejlődő pályára állhat megyénkben.     

Az alap, a hatékonyság és az innováció

A felmérés egy alapmutatóban az állami intézményrendszerek megbízhatóságát, a gazdasági stabilitást, az infrastruktúrát, az egészségügyet és az alapfokú oktatás eredményeit jelenítette meg. A hatékonyság címszó alatt a felsőoktatást, a munkaerőpiac mutatóit és a piac méretét összesítette. Az innovációs mutató a technológiai felkészültséget, az üzleti szféra fejlesztéseit tükrözi. A közoktatás értékelésénél figyelembe vették a PISA tesztek eredményét, de az is számított, hogy a régió kis- és közepes vállalkozásai hány szabadalmat jelentettek be. Nemzetközi szervezetek adatait használták, mint az OECD és a Világbank.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!