Gazdaság

2017.03.17. 16:21

Somogy gazdasága jár a legjobban a balatoni fejlesztésekkel

Komoly eltérések voltak a balatoni megyék között az európai uniós források felosztásakor 2007-2013 között. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzeten belül Somogyban jelentek meg nagyobb hangsúllyal a gazdaságfejlesztési források – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén, Siófokon, ahol a régiós fejlesztéseket értékelte a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Krausz Andrea

Polyánszky T. Zoltán vezető elemző elmondta, hogy Veszprém megyében inkább az oktatás és a K+F-es költések kerültek előtérbe, míg Somogy és Zala megye a környezeti és a közlekedési fejlesztésekből részesült nagyobb arányban. Ez azzal járt, hogy az északi Balaton-part elérhetősége nem javult túl sokat az elmúlt időszakban. – A parttól távolabb lévő települések kevesebb forráshoz jutottak, mint a part mentiek, kivéve Somogy megyét, ahol a távolabbi települések is viszonylag jelentős támogatást kaphattak – mondta. – Mindez nem a turisztikai forrásokra vonatkozik, mert abban mindhárom megyében a part közeli területek voltak hangsúlyosak, de ez így is van rendjén.Uniós forrásokból közel 193 milliárd forint áramlott a térségbe

Balatonfüred, Keszthely és Siófok volt a legsikeresebb a települések között, 20-20 milliárd forint került ezekbe a városokba, őket követte Fonyód, Marcali, Tapolca és Hévíz. Az elemző kiemelte, hogy Balatonalmádi, Tab és Lengyeltóti elég sokat pályáztak, de viszonylag kevés forráshoz jutottak, tehát aktív, de kevésbé sikeres településekről van szó, akiknek fejlesztési szükségleteire érdemes odafigyelni. Az értékelő jelentés a 2016-os kormányhatározatba foglalt balatoni program fejlesztési elképzeléseivel is foglalkozik. – Egyenetlen az operatív programok megjelenése a kormányhatározatban - fogalmazott meg egy kritikát a siófoki ülésen Polyánszky T. Zoltán.

- Ha komolyan gondoljuk a BFT által is felvázolt jövőképet, amit a kormányhatározat is megfogalmaz, hogy ebből a térségből nemzetközileg is versenyképes turisztikai desztinációt faragjanak, akkor a településfejlesztésre is legalább annyi forrást kell költeni, mint az attrakciókra vagy a szálláshelyekre - mondta az elemző.
A Századvég Gazdaságkutató Zrt. területfejlesztésre fókuszáló értékelését a Miniszterelnökség közzéteszi, mint minden olyan technikai jelentést, ami az Európai Bizottság forrásainak felhasználásról készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!