Gazdaság

2017.05.16. 15:15

Ropogós foglalkoztatási adatok a friss briós mellé

Mintegy huszonötmilliárd forintnyi foglalkoztatást segítő pályázati forrás áll a Somogy megyei cégek rendelkezésére az idén. A pályázati lehetőségekről egy üzleti reggeli keretében tájékoztatta a megye kiemelt foglalkoztatóit a megyei kormányhivatal.

Koszorus Rita

Az elmúlt 15 év legjobb munkaerőpiaci mutatói a jelenlegiek, hiszen 19 ezer 147 álláskeresőt tartanak nyilván Somogyban, ez viszont nem jelenti azt, hogy megelégedhetünk az eredményekkel – hangzott el a Somogy Megyei Kormányhivatal üzleti reggelijén kedden. – További segítséget és támogatást szeretnénk nyújtani, ezért örülünk, hogy a cégek komolyan vették a felkérésünket és az idén többen jöttek el a találkozóra – mondta köszöntőjében Neszményi Zsolt kormánymegbízott.



A résztvevők több foglalkoztatást segítő lehetőségről kaptak tájékoztatást. Betekintést nyertek az Út a munkaerőpiacra program lehetőségeiről, amelyben alacsony iskolai végzettségűeket képzik tovább, s igyekeznek a közfoglalkoztatásból a versenyszférába átvezetni az álláskeresőket. Az Ifjúsági Garancia Program célja a 25 év alattiak hatékony munkába állítása tanácsadással, illetve különféle képzésekkel.
Az üzleti reggelin a megjelent huszonhat cég vezetője egyetértett abban, hogy szükség van pályázati forrásokra a foglalkoztatás bővítéséhez, dolgozók megtartásához.
Szabó Krisztián, a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője elmondta, megérzik a nagymértékű fluktuáció és elvándorlást hatásait. – Sok pályakezdőt alkalmazunk, nekik képzéseket szervezünk, amelyekhez támogatásokat is igénybe vennénk – emelte ki a cégvezető.

A Videoton Elektro-PLAST Kft. a munkaerőhiányt ciklikusan érzékeli. Fábián Balázs, a cég ügyvezetője kérdésünkre elmondta, volt olyan időszak, amikor ötvenen is jelentkeztek felvételre, máskor pedig még tízen is alig mentek el ilyen felvételire.
Azonban a vállalatnak pályázati lehetőségek kiaknázása kockázatosak. – Egy projekthez létszámot kell vállalni, amit át kell gondolnunk, hogy akár több éven át tudjuk-e mindezt biztosítani – hangsúlyozta Fábián Balázs a rendhagyó üzleti reggelin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!