Gazdaság

2017.05.02. 15:24

Termelői piacokat nyitnának a somogyi önkormányzatok

Ahol már van termelői piac ott sikeresen működik, továbbá észrevehető tendencia is, hogy mióta több önkormányzat él a lehetőséggel megnőtt a regisztrált kistermelők száma is. Minőséget is jelenet a helyi áru.

Stanics Adrienn

A kaposmérői önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy a termelői piacukon az öthektáros szántóföldön a Start Közmunkaprogramban megtermelt zöldségeket is árulnák. A további nyolc mozgatható árusító helyen pedig a helyiek és a környékbeliek, kínálhatják portékáikat. A piaccal azt remélik, nőnek az önkormányzat bevételei, másrészt többeket ösztönözhet gazdasági tevékenységre a településen.



A termelői piacok nyitását örömmel fogadja a Zselic Kincse Szövetkezet is. A csaknem negyven tagot számláló szövetkezet szerint ez egy újabb lehetőség a kistermelőknek, hogy értékesíthessék munkáikat. Kaposvár környékén Ráksiban és Bárdudvarnokon működik termelői piac. – A szövetkezetünk számára is fontosak ezek a termelői piacok, hiszen nagyon fontos minden értékesítési csatorna a kistermelők számára, ahol árbevételhez juthatnak – árulta el Udvaros Renáta, Zselic Kincse háziasszonya. Mint fogalmazott, szerinte a termelői piacok további előnye, hogy környezetbarát kereskedelemről van szó, hiszen a legtöbbször minimális a szállítási költség, nincs csomagolás, és mind emellett a helyi vállalkozókat erősítik a vásárlásokkal.

208 termelői piac nyílt országszerte

Ilyen termelői piacok nyitását több pályázati konstrukció segítheti. A megyei agrárkamara internetes portált is működtet, ahol helyi piackereső segíti a kistermelőket. Rendszeresen szerveznek termelői vásárokat, amit ezentúl a kaposvári mezőgazdaság szakközépiskolában tartanak, és egy új kezdeményezést is bevezetne a kamara. – Egy új konstrukciót dolgoztunk ki, amelynek az a lényege, hogy a termelői piacokon megmaradt felesleget a település közintézményének konyháján hasznosítanák. Erre akár 50-90 százalékos támogatási intenzitás is igényelhető – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Ahogy megtudtuk, az elmúlt években 208 termelői piacot nyitottak szerte az országban, aminek hatására a regisztrált kistermelők száma is megduplázódott.


Ahol működik, ott sikeres a termelői piac

Két éve várja vásárlóit a Ráksi Porta Termelői Piac, ahol a helyi és környékbeli termelők egészséges élelmiszereiket népszerűsíthetik. A tapasztalatok azt mutatják: egyre többen vásárolnak tudatosan közvetlenül a termelőktől. – Ráksi környékén több kistermelő is dolgozik, akik gyakran jönnek a piacra árulni. Van, aki sajtot készít, vagy házias ízesítésű füstölt árut, más a házi tojását hozza ki. Az egyik őstermelőnk csak itt árul a Ráksi Piacon a nyitás óta minden szombaton. Ez a legfőbb bevételi forrása – büszkélkedik Telekes József, a település alpolgármestere. Hozzátette: mivel a fő út mellett található a piac, sokan megállnak és gyakoriak a visszatérő vásárlók is. Ráadásul a településen élő családoknak ez egy kiváló szombat délelőtti kikapcsolódás, amikor ellátogathatnak a piacra, ahol gyakran különböző kísérőprogramokkal várják a vásárlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!