Gazdaság

2017.06.18. 08:05

Több húsból készül a párizsi – a szakma örül a szigorításnak

Több húst kell tartalmazniuk a jövőben a felvágottaknak, virsliknek, mert szigorodik a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó előírása. A somogyi élelmiszerelőállítók zömét nemigen érinti a szigorítás, mert eddig is több húst tartalmaztak termékeik, mint az új előírás. Ám sokan úgy vélekednek, további szigorra volna szükség a silány, külföldi import visszaszorítására.

Koszorus Rita

Aroma, színezék és ízfokozó mentesek

A legtöbb somogyi élelmiszerelőállítót nem érinti jelentősen az Élelmiszerkönyv módosítása. Mint mondják, már eddig is nagy hangsúlyt fektettek a természetes alapanyagok alkalmazására és igyekeztek minimalizálni az adalékokat.
– Nem használunk mást, csak 100 százalékban sertés részeket – mondta Sándor Zoltán, a Gazda Csemegehús Kft. ügyvezetője. – Azt fontosnak tartjuk, hogy a termékeink aroma, színezék és ízfokozó mentesek legyenek, még a füstölt áruk is. A Gazda márka termékei állományjavítókat és tartósítószert sem tartalmaznak, ezért számítanak kivételesnek és igazán természetesnek.
Sándor Zoltán hozzátette: örömmel tölti el, hogy szigorítják a hazai húspiacot. – Talán még arra volna szükség, hogy a forgalmazókra is kiterjesszék a szabályt, hiszen nagyon sok a silány minőségű importáru a piacon – mondta. – Cseh, szlovák és lengyel hústermékek is kaphatóak a magyar boltokban, amelyek egy része alig látott húst. Jó lenne, ha nem mehetnének szembe a magyar szabályokkal az importőrök, de az Élelmiszerkönyv szigorítása is már egy első lépésnek tekinthető a jó irányba.

A kaposvári Kométa 99 Zrt. termékeit sem érintik a változások, mondta el kérdésünkre Bódi Krisztina, a cég marketing igazgatója. – Termékeink mindig a legmagasabb standardok szerint készülnek, így az Élelmiszerkönyv előírásainak jelenleg is már maximálisan megfelelnek.



Ötvenegy százalékos hústartalom

A Magyar Élelmiszerkönyv augusztustól életbe lépő változása nyomán csak magas hústartalmú készítmények kerülhetnek forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a hazai termékeknek a korábbi 40 helyett 51 százaléknyi húst kell tartalmazniuk. Iparági szereplők szerint ez megdrágíthatja a termékeket, hiszen módosítani kell a receptúrákon. Míg mások úgy vélekednek: nem lesz hatással az árakra. Az viszont bizonyos, hogy a vásárlók számára kezdetben fejtörést fog okozni a változás. Hiszen az előírásnak nem megfelelő termékek nem forgalmazhatóak a jövőben virsli vagy párizsi néven, ezért új fantázianeveken kerülnek a csomagolásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!