Gazdaság

2017.06.20. 15:28

Vízért kiállt a föld – életmentő esőre várnak a gazdák

Vízért kiállt a szántó: hiába kémlelik az eget a gazdák, alig hullott csapadék az utóbbi hetekben. Egyre súlyosabb gondot jelent az aszály, s a növénytermelőkön kívül az állattartók is aggódnak a hetek óta tartó szárazság miatt.

Harsányi Miklós

Nagy a hőség Somogyban, s egyre súlyosabb az aszálykár – mondta a nagyatádi Nagybocskai Tamás vízügyi szakmérnök. – Nagyatád térségében tavaly január elseje és június 20. között 440 milliméter csapadék hullott, ezzel szemben az idén csupán 181. Ha ez folytatódik, akkor egész évben 386 milliméter esőre számíthatunk, míg 2016-ban 866-ot regisztráltunk.
Nagybocskai Tamás szerint sokat mondó tény az is, hogy száz év átlagában – 93 milliméterrel – június a legcsapadékosabb hónap. Az idén ennek töredékét, 6,5 millimétert mérték a térségben. A szakember szerint a reméltnél jóval kevesebb gabonamennyiség lehet az aszály következménye, s drágulhat a búza és az őszi árpa is.
Az utóbbi időben sok támogatást biztosítottak az agrárvállalkozásoknak, ám a kisebb gazdaságok nehezen tudják kitermelni a rendkívül tőkeigényes öntözőrendszereket.


 

Óriási problémát jelent nálunk is az aszály – mondta Kalocsai Bálint, a böhönyei Szabadság Zrt. elnöke. – Olyan repedések vannak a földön, hogy egy felnőtt ember tenyere is könnyen belefér. Napról napra romlanak a kilátások, a tavalyi csapadék alig fele hullott az idén: júniusban alig hat millimétert mértünk, ennek a többszörösére volna szükségünk.
A legnagyobb kiesést a 300 hektáron termesztett búza szenvedte el. Tavaly nagyjából hat hektár volt a hektáronkénti termésátlag, az idén akár a 30 százalékot is elérheti a hozamveszteség. Ebben az esetben már tízmilliókban mérhető a kár. Kalocsai Bálint azt mondta: vízért kiállt a föld. Bele se mernek gondolni, mi lesz akkor, ha a következő két hétben egy csepp sem itatja a szántót.

Torma Sándor, a kaposvári mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója szerint a búzánál nem csak mennyiségi, minőségi problémákhoz is vezethet az aszály. A kényszerérés szerte a megyében gondot jelent, tangazdaságukban 32 hektáron termesztik a kenyérnekvalót. Az utóbbi két hétben mindössze hét milliméter csapadék esett, de az is apránként, elszórtan: volt, amikor alig másfél milliméter hullott. Az igazgatótól tudjuk: eközben a rovari kártevők – levéltetvek – is megjelentek a napraforgónál és a cukorrépánál, s a védekezés többletköltséget jelent a gazdáknak.

A tömegtakarmány előállítása is veszélybe kerülhet, ha nem esik egy-két napon belül kiadós csapadék – közölte Bakos Gábor, a kazsoki Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója. – Nagyjából ezer hektáron van lucerna és kukorica, létkérdés, hogy mindenből elegendő mennyiség álljon a rendelkezésünkre. Négy telephelyünkön 2800 tehenet és szaporulatát tartjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!