Önvezető autók

2017.06.30. 09:17

Formálódik az önvezető autók iparága

Pezseg az élet az önjáró autózás eszközeit fejlesztő cégek háza táján, sorra érkeznek a felvásárlásokról és a stratégiai szövetségek megkötéséről szóló hírek.

vg.hu / Kriván Bence

Az Avis Budget Group részvénye hétfőn 20 százalékkal drágult, miután kiderült, hogy a Google anyacége, az Alphabet az amerikai autókölcsönzőt bízza meg az önvezető autókból álló flottájának üzemeltetésével. A Google Waymo néven futtatja az önvezető autózáshoz fűződő projektjeit, köztük az arizonai Phoenix városában tesztüzemben már utasokat is szállító programját. Elsősorban a felhasználók utazási szokásaira koncentrálnak, és arra, miként egyszerűsíthető a gép és az ember kommunikációja. Az Avis tartja majd karban a Chrysler Pacifica minibuszokból álló Way­mo-flottát, amely hamarosan hatszáz darabosra bővül.

Egyelőre nem sokat kértek a kölcsönzőtől, az árfolyamnak vélhetően az együttműködés későbbi kiterjesztésének reménye adott ekkora lökést, és nem az Avisra most bízott feladatok, mint a kocsik takarítása, az olajcsere, az időszakos szervizek elvégzése, a guminyomás ellenőrzése – ahogy azt a Financial Times felsorolja. Igazi nagy profitot majd abból tudnak szerezni, hogy országos hálózatuknak köszönhetően közreműködnek az önjáró autózással kapcsolatos szervezési feladatok végrehajtásában, a felhasználókkal való kapcsolattartásban. Tapasztalt szolgáltatóként várhatóan ők építik fel és menedzselik majd az önvezető járművekből álló flottát. A fuvarmegosztó szolgáltatók már bebizonyították, hogy okostelefonos alkalmazásaikkal a helyszínre lehet rendelni az autókat, innentől az a kérdés, hogy az utas „célba juttatása” is megtörténhet-e külső beavatkozás nélkül. A sűrűn lakott amerikai nagyvárosokban ez optimista jóslatok szerint pár éven belül alapszolgáltatássá válhat.

Erre épít az Apple is, amely nemrég elismerte, hogy önvezető technológiákon dolgozik, igaz egyelőre saját autót nem tervez gyártani. Minek is, ha a Lexus csúcskategóriás városi terepjáróin tesztelheti az eredményeit. Az Apple is szerzett magának autókölcsönző partnert, a Hertzcel áll össze. Ha nem a világ legnagyobb technológiai cégéről lenne szó, garantáltan nem okozott volna 14 százalékos ugrást a Hertz hétfői árfolyamában a hír, miszerint hat darab Lexusukat kikölcsönzik az Apple-nek, hogy kísérletezgessen velük. Nem véletlen, hogy Carl Icahn befektetőguru is üzletet szimatolt az autókölcsönzők körül, s nemrég 35 százalékos részesedést szerzett a Hertzben – írja a CNBCvgvg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!