szúnyogcsípés

2017.08.17. 21:15

121 millió forint az FHB Jelzálogbank vesztesége

A második negyedévben adózás után 121 millió forint veszteséget könyvelt el az FHB Jelzálogbank az előző negyedévi 279 millió forint nyereség és a tavalyi második negyedévi 268 millió forint veszteség után – közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált jelentés szerint a bankcsoport az első fél évben 158 millió forint adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 1,546 milliárd forint veszteség után. A banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélküli adózott nyereség 1,697 milliárd forint volt az első fél évben az egy évvel korábbi 791 millió forint veszteséggel szemben.

Az év első hat hónapjában a banki különadó (534 millió forint), a pénzügyi tranzakciós illeték nem áthárított része (283 millió forint), valamint a tőkerészesedés módszerrel bevont vállalkozás eladásakor keletkező konszolidációs hatás (erre a bank IFRS alapon 1,3 milliárd forint értékvesztést képzett) terhelte jelentős egyszeri tételként az eredményt. Az egyszeri tételek nélkül a második negyedéves eredmény is pozitív.

A hitelportfólió minősége javult: a problémás hitelek aránya (NPL arány) a 2017. március végi 9,8 százalékról június végére 9 százalékra mérséklődött, az egy évvel korábban 12,6 százalék volt. A problémás portfólió fedezettsége 69,8 százalék volt az első félév végén.

Az FHB-bankcsoport saját tőkéje június végén 57,5 milliárd forint volt, egy év alatt 19 százalékkal, az előző negyedévhez képest 1 százalékkal csökkent. Az FHB a szövetkezeti integráció tagja, amelynek tőkemegfelelési mutatója a negyedév végén 21,85 százalék volt.

Az FHB Jelzálogbank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papírok a csütörtöki kereskedést 530 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a 100 forint névértékű részvények legmagasabb árfolyama 596 forint, a legalacsonyabb 436 forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!