ellenőrzés

2017.08.08. 11:12

FM: a nyári termékeknél is tetten érhető a kettős minőség

Ezt igazolta a most lezárult, a jellegzetes nyári termékek összehasonlító vizsgálata, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter rendelt el azért, hogy kiderítse eltérő minőségű élelmiszerlánc-termékeket forgalmaznak-e a magyar és a nyugat-európai piacokon azonos márkanév alatt.

A szakemberek a 39 vizsgált termékpár mintegy harmadánál tapasztaltak eltérést, amely ismét „alátámasztja a kettős minőség EU-n belüli meglétét” – írja a Földművelésügyi Minisztérium közleménye.

A mintegy két hónapig tartó vizsgálat során vizsgálták például a grillezéshez kapcsolódó csomagolt élelmiszereket, az alkoholos és alkoholmentes italokat, valamint a zöldségeket, gyümölcsöket. Megállapították, hogy a különböző piacokra különböző minőségű termékek készülnek.

A szakemberek a termékek mintegy harmadánál tapasztaltak valamilyen eltérést. Például 4 csomagolt terméknél, valamint 2 alkoholos italnál – noha a márkanév azonos volt – az összetétel különbözött.

A zöldségek és gyümölcsök vizsgálata során 8 import termékpárt hasonlítottak össze a szakemberek. A vizsgálatok alkalmával nem csak azt vizsgálták, hogy mennyire szépek a termékek, hanem az élvezeti értéket is ellenőrizték. A legnagyobb és leglátványosabb különbséget – bár a minőségi előírásoknak mindkét termék megfelelt – a termesztett csiperke esetében tapasztalták a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!