a legjobbak közül választottak

2021.05.16. 10:40

Különleges marhaaukciót tartottak Somogyudvarhelyen

Három tucat tenyészbikát mutattak be pénteken egy somogyudvarhelyi telephelyen. Az aukción az angus, hereford, murray grey valamint galloway fajtájú állatokat meg is lehetett vásárolni.

Góz Lilla

Már a legkisebbeket is elvarázsolták a hatalmas tenyészbikák pénteken délelőtt a Rio Alto Kft. aukcióján. Igaz, inkább a simogatást választották az alkudozás helyett. Közel negyven állatot kínáltak az érdeklődőknek. – Vannak fiatal, egyéves tenyészbikák és több gulyára ráengedett is, mindegyik szarvasmarha andrológiai vizsgálaton esett át, így jó érzéssel tudom mondani, hogy sok borjú fog születni, feladatukat ellátják – mondta el Mihalecz András, a Rio Alto Kft. ügyvezetője. Az érdeklődők angus, hereford, galloway, valamint murray grey közül választhattak, utóbbi fajta még kevésbé ismert hazánkban.

– Az ausztrál fajtát az országban, sőt Európa kontinentális részén elsőként hoztuk be – büszkélkedett a cégvezető. Mára hazánkban több száz egyed található, amelyek rendkívül jó alkalmazkodnak a változékony időjáráshoz. Mihalecz András bízik abban, hogy az Aberdeen Angus mellett nagyon kedveltté válik hazánkban a kiváló minőségű húsuknak köszönhetően.

A legfiatalabb tenyészbikák kikiáltási ára egymillió forint körül alakult, az állatok a tenyészet populációjának a legjobb tíz százalékából kerülnek ki.

– Szeretnénk elérni, hogy a vevő és az eladó ne az istálló sarkában egyezzen meg az állat megvételéről, ahhoz, hogy megfelelő presztízse legyen ez esetben egy tenyészbikának, erre egy árverezés a megfelelő. Külföldön külön show-t is rendeznek ilyenkor, amely rengeteg érdeklődőt vonz – mondta el Stefler József, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének elnöke. Hozzátette: az aukcióra bocsájtott állatok öt hónapos teljesítményvizsgálaton esnek át, majd a küllemi bírálaton a testalkati pozitívumokat, negatívumokat vették górcső alá.

Kovács Attila Zoltán Gödréből érkezett és egy idősebb angus bikát választott ki, amelyet meg is vásárolt.

– Hétszáz-nyolcszáz kilós bikát vettem, amely már volt kint gulyán, bízom benne, hogy a saját állományunkat is gyarapítani fogja – tette hozzá a Gödrei MG Zrt. főállattenyésztője. De nem csak az állatokat lehetett megvenni, hanem egy kóstolót is tartottak Czigléczky Tibor chef közreműködésével.

– Angus kolbászból készítettem hot dogot, a forró bagettbe még pirított hagyma, mustár, ketchup és zöldségek kerültek, valamint marha szegyet három napig sós, borókabogyós, cukros pácba tettem, majd füstöltem és szuvidáltam, ez volt a másik fogás – sorolta a kínálatot a főszakács. Az angus marha húsa finom rostú és kiváló alapanyag steakekhez, pörköltekhez, de nyáron a grillezve is nagyon ízletes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!