Ukrán háború

2022.03.04. 14:00

Hordószám hordják haza az üzemanyagot

Több kisebb benzinkút után a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (MOL) is korlátozta kútjain a tankolható mennyiséget. Töltőállomásaikon egyszerre legfeljebb 100, a nagy teljesítményű kutaknál 500 litert lehet tölteni a járműbe. Aki rendelkezik MOL-üzemanyagkártyával, korlátozás nélkül tankolhat a nagy teljesítményű töltőhelyen.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A rinyaújlaki székhelyű Gazda-Trans Kft. 32 kamionnal fuvaroz árut, zömében külföldre. A cégnek saját benzinkútja is van, az elmúlt napoktól azonban már nem ott töltik tele járműveiket. Gazda Csaba, a cég tulajdonosa elmondta, hiába korlátozták az üzemanyag nagykereskedelmi árát literenként 480 forintra, rájuk nem vonatkozik a szabályozás, mert nem értékesítik tovább, hanem helyben használják fel. Emiatt jóval drágábban jutnak hozzá a gázolajhoz. Ezért döntöttek úgy, hogy határozatlan ideig saját kútjuk helyett valamelyik közeli töltőállomásra járnak inkább tankolni. 

– Szerencsére rendelkezünk tankolókártyával, ezért a mennyiségi korlátozás nem érint minket – hangsúlyozta Gazda Csaba. – Az egyetlen probléma az lesz, ha éjszaka kell tankolnunk. A környékünkön nincsen éjjel-nappal nyitva tartó kút, ezért Kaposvárra vagy Nagykanizsára kell elmennünk üzemanyagért. 

A Gazda-Trans Kft. tulajdonosa kiemelte, hétvégente lehetnek majd fennakadások azokon a kutakon, ahol a járműveiket tankolják. Ugyanis, ha egyszerre több kamionjuk megy be a töltőállomásra, akkor mások be sem tudnak állni, mert minden helyet elfoglalnak. 

A mezőgazdasági gépek is okozhatnak torlódást a benzinkutakon. Azok a gazdák, akik telephelyükön nem tudnak tankolni, kénytelenek lesznek valamelyik kúton vásárolni a gázolajat. Göndöcz József somogysárdi családi gazdálkodónak három traktort kell megtankolnia. A legnagyobb gépnek 250 literes tankja van. Kérdésünkre elmondta, MOL-kút nincs a közelükben, a hetesi benzinkúton tankolnak. Tartott attól, hogy korlátozzák a mennyiséget, de egyelőre teletölthetik a traktorok tartályát. 

 

Húszezer liter kell a nyár közepéig 

A legtöbb mezőgazdasági vállalkozó rendelkezik saját benzinkúttal. Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke elmondta, az elmúlt nap vásároltak 20 ezer liter gázolajat. Ekkora mennyiséggel a nyár közepéig kitartanak. Somogysárdi és látrányi gazdálkodók elmondták, van saját kútjuk, ezért nem kell töltőállomáson tankolniuk. Több Baté környéki mezőgazdasági vállalkozó és nagyobb fuvarozó viszont kénytelen kúton tankolni. Horváth László, a batéi benzinkút tulajdonosa elmondta, minden nagyobb méretű gépet fogadnak, a mennyiséget nem korlátozták. Ezt sokan ki is használják, és nemcsak a traktorokba, teherautóba, kamionba tankolnak, hanem hordóban is visznek el több száz, akár ezer litert. Horváth László kiemelte, 5-6 vállalkozó nagyobb mennyiségben vásárol náluk üzemanyagot azért, mert attól tartanak, hogy ha megszűnik a rögzített 480 forintos ár, akkor egy literért 600 forintot is elkérnek majd. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!