Aszálykár

2022.11.14. 19:58

Milliárdos károkat okozott a felhőbe ragadt csapadék

Országosan eddig már csaknem 40 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók aszálykárra, tájékoztatta szerkesztőségünket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Marosi Gábor

Az elmúlt nyár aszályos időszaka különösen kedvezett a kártékony gombáknak.

Fotó: Somogyi Hírlap

A társaságokhoz október végéig mintegy 8500 bejelentés érkezett. Becslések szerint azonban újabb pénzeket kell még kifizetniük a biztosítóknak, ezért az aszálykár összege a következő hetekben még több mint 1 milliárd 200 millió forinttal nőhet. 

Az aszálykárok tizenkettő megyét érintettek különösen súlyosan. Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével valamennyi, a Dunától keletre fekvő megyét, valamint Fejért, Veszprémet és Győr-Moson-Sopront. A szárazság leginkább a kukoricát és a napraforgót, mellettük a búzát, árpát, repcét, tritikálét, szóját, valamint az almát, körtét, szilvát és a szőlőt viselte meg. 

Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei elnöke lapunknak elmondta, Somogyban a megye észak-keleti felét, Siófokot és környékét sújtotta leginkább az idei aszály. – A kalászos gabonáknál jó közepes volt a termés, de ahogy „mentünk” bele a nyárba a napraforgófejek és a kukoricatáblák elsültek – hangsúlyozta Madarász Zoltán. – A kritikus területeken gyakorlatilag gyenge, nagyon gyenge volt a termésátlag. Ha egy jó évhez viszonyítunk, akkor a negyede sem termett meg a növényeknek. Voltak olyan területek, ahol korábban hektáronként 8-10 tonna kukorica termett, idén azonban csak átlagosan kettő – mondta a NAK Somogy megyei elnöke. 

Madarász Zoltán arról is beszélt, területenként eltérő, de legalább 100 és 250 milliméternyi csapadék hiányzik még a somogyi földekről. Nincsen akkora aszály, mint a nyári időszakban, de még mindig nagyon szárazak a termőterületeket. – Az év legcsapadékosabb időszakának kellene most lennie, de egyelőre nem hullott annyi eső, amennyire szükség lenne. Sajnos az előrejelzések sem ígérnek bő csapadékot a következő időszakra – tette hozzá a NAK megyei elnöke. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!