Dráguló falatok

2023.01.16. 17:30

Borsólevesbe és lúdlábba épül a hétszeres gázszámla

Áremelést hozott a január több somogyi étteremben és cukrászdában is: sok édesipari cégnél, közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozásnál döntöttek úgy, hogy a megnövekedett alapanyagár és rezsiköltségek miatt átlagosan 10–20 százalékkal többet kérnek az ételekért és a süteményekért.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Zöldborsóleves, rakott burgonya vagy chilis bab házi lepénnyel; ez volt a déli menü szerdán az egyik kaposvári étteremben. Naponta száz menü készül náluk átlagosan. Január elsejétől ezerötszáz forint helyett ezerhétszázat kérnek egy kétfogásos ebédért. – Muszáj volt emelnünk, mert jelentős mértékben tovább drágultak az alapanyagok. Elsősorban a hús és a zöldségek árát érezzük meg – mondta lapunknak Kecskés László, a kaposvári Kaja Tanya étterem üzletvezetője. – Kicsit több mint tízszázalékos emelést láttunk szükségesnek. 

Az étterem vezetője hozzátette: a rezsiköltségeik hat, illetve hétszeresére emelkedtek. – A havi gázszámlánk 25 ezerről 180 ezerre nőtt, a villanyszámlánk pedig 20 ezerről 125 ezer forintra változott – emelte ki az üzletvezető. 

Egy másik kaposvári étterem kifejezetten a déli menüzésre specializálódott. Hétköznaponként tíz órától kettőig vannak nyitva, növelték a déli kínálatot. – Januárban 100 forintot emeltünk, azonban az ötféle menünkből csak kettőnek változott az ára, így ez mindössze ötszázalékos növekedés – mondta el Molnár Gábor, a Gábor Asztala üzletvezetője. Hozzátette: a vásárlóknak nehéz elfogadniuk az emelést, de az alapanyagokért kétszer annyit kell fizetniük, a rezsiköltségeik közel hatszorosára emelkedtek és a futárok is jóval drágábban tankolnak. A Kapos Hotel éttermében a tavalyi áron kínálják az ételeket. Gergely Ica marketingvezető elmondta: a tervezés időszakában vannak, várják a beszállító ajánlatait és a januári áram- és gázszámlát. Hozzátette: bíznak abban, hogy a hétfőn életbe lépő Szép-kártya-változások forgalomnövekedést hoznak éttermükben. 

– Sokan fizettek eddig is a kártyával, az ezen található pénzösszeget május végéig díjmentesen lehet elkölteni – emelte ki Gergely Ica. 

Sokkal kevesebb jut süteményekre 

Nem csak éttermek, hanem a cukrászdák is változtattak áraikon. – Idén januárban kellett emelnünk az árakon, átlagosan harminc százalékkal kerülnek többe süteményeink – mondta el Kanyar János, a bőszénfai cukrászda tulajdonosa. Hozzátette: az alapanyag hatvan százalékkal drágult, a minimálbér-emelés és az energiaár növekedése is nagyobb költséget ró a cukrászdákra. – Harminc éve vagyok vállalkozó, s soha nem volt ilyen nehéz a helyzetünk. Az emberek spórolnak, jóval kevesebbet költenek süteményre – jegyezte meg Kanyar János. – Ezer forintért kellene adni egy süteményt, ha minden költséget beépítenénk, de nincs olyan vevő, aki ennyiért rendszeresen vásárolna – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!