fejlődés álma

2019.03.17. 11:30

A falvak még mindig ipari parkról álmodnak

Két falusi ipari parkot is terveztek Somogyban, amelyhez a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) reméltek forrást.

Koszorus Rita

A támogatást meg is kapták a falvak, Lábod 119 millió forintos TOP-os forrásból gazdálkodhatott. Ezt a már meglévő ipartelep fejlesztésére fordították és mostanra elkészültek az utak, valamint a közvilágítás korszerűsítése. A szennyvíz, ivóvíz, tűzivíz hálózat fejlesztésére és a vízelvezetők megújítására is gondot fordítottak. – Elkészült az ipari park fejlesztése – mondta érdeklődésünkre Lassu István, polgármester. – A műszaki átadás megtörtént és március végéig a hivatalos átadás is meglesz.

Hat cég működik jelenleg a területen és még további két hely vár gazdára, ám a polgármester elmondta: ezekre is vannak érdeklődők.

– Nálunk azért nem jelentett gondot drágulás és ezzel együtt a kivitelezési költségek megnövekedése, mert amint megvolt a támogatói döntés elindítottuk a közbeszerzést – tette hozzá Lassu István. – Így a vállalkozók eredeti áron vállalták a munkát és ez nem drágult.

Nem úgy Kaposmérőben, ahol egy hűtőházat és az ipari parkot tervezték megvalósítani, ám már év végén azt mondta Prukner Gábor polgármester, hogy rég készen kellene lennie a fejlesztésnek. – Azóta sem készült el – számolt be a jelenlegi állapotokról a településvezető. – Az ipari parknál megvolt az első közbeszerezés, de az körülbelül 80 millió forinttal kerülne többe, az eredeti terveknél, a hűtőház pedig 40 millió forinttal.

A polgármester elmondta: a hűtőháznál még tudnak módosítani műszaki tartalmat, de az ipari park esetében nem. – Benyújtottuk az igényünket pluszforrásra – fogalmazott Prukner Gábor. – Most erre várunk. Ha nem kapjuk meg, nem tudjuk befejezni a projektet.

Összesen 566 millió forintos támogatásról van szó, amelynek durván felét tenné ki az ipari park és a másik felét a hűtőház. Még a TOP pályázatok kihirdetését megelőzően is azt írtuk a startpisztoly eldördülésére várnak, s ez nem változott közel két év alatt sem. A tervezett napelempark elkészült, az érdeklődő fémmegmunkáló cégnek azonban még mindig nincs területe, a meg sem épített ipari parkban. A kaposmérői önkormányzat, most a kormány segítségében bízik, hogy egy kis somogyi település nagy álma végre megvalósulhasson.

 

Képünk csupán illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában