Dolgozók lakhatása

2019.06.05. 15:26

A gazdaságvédelmi akcióterv hozzájárul a foglalkoztatás további bővüléséhez

Az első két lezárult pályázat eredményeként 11 helyszínen létesült munkásszállás, csaknem 3 milliárd forint állami támogatással.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A gazdaságvédelmi akcióterv hozzájárul a foglalkoztatás további bővüléséhez,

a 13+1 pontból ezt a célt szolgálja a munkát terhelő adók csökkentése, illetve, hogy már a vállalkozások részére is lehetőség nyílik állami támogatással munkásszállók építésére

– mondta a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Bodó Sándor kiemelte, a kimagasló reálbér-emelkedésnek köszönhetően a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2019. július 1-jével 2 százalékponttal, 19,5 százalékról, 17,5 százalékra csökken.

A kormány ezzel az intézkedésével idén 144 milliárd forintot, jövőre pedig további 156 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál. Az államtitkár szerint a munkaadók a többletforrásokat a bérek emelésére és fejlesztések finanszírozására fordítják.

A munkásszállók építésére szolgáló támogatás feltételei között az államtitkár példaként említette, hogy 10 éves üzemeltetési időszakot kell vállalnia a munkásszállót építtető cégnek, illetve kötelezettséget kell vállalnia meghatározott számú álláskereső foglalkoztatására is.

Ezen felül vállalniuk kell, hogy a beruházás tárgyát képező munkásszállás férőhelyeinek legalább 15 százalékát más munkaadókkal is megosztják, vagyis más cégek alkalmazottai számára is megnyitják a lehetőségek munkavállalóik elhelyezéséhez.

Bodó Sándor felidézte, a munkásszállások építéséhez elsőként az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások igényelhettek támogatást. Az első két lezárult pályázat eredményeként 11 helyszínen létesült munkásszállás, csaknem 3 milliárd forint állami támogatással.

A legújabb pályázatban az önkormányzatok és társulásaik mellett már a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok számára is lehetőséget adtak a munkásszállások létesítéséhez szükséges támogatás igénybevételére.

Az idén május 15-én lezárult pályázatban 18 szervezet mintegy 2600 férőhely kialakításához 8,4 milliárd forint összegű támogatást igényelt.

Az államtitkár kérdésre válaszolva beszámolt az ország északi és keleti megyéiben indított munkaerőpiaci reformprogram eredményeiről.

Elmondta, hogy a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elindított és a foglalkoztatási osztályok módszertanának átalakítására épülő program segítségével, ebben a három megyében eddig közel 16 ezer munkavállaló helyezkedett el.

A programot időközben kiterjesztették Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyére is. A reformprogramot most készítik elő Békés, Csongrád, Baranya és Somogy megyében, és a tervek szerint jövő év márciusára pedig már az egész országot lefedi majd – mondta.

Borítókép: illusztráció

Szoba a 180 férőhelyes zalaegerszegi munkáshotelben az avatás napján, 2019. május 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!