felmérés

2018.09.10. 15:35

A közétkeztetési szektort különösen sújtja a munkaerőhiány

Az országban tapasztalható munkaerőhiány a vendéglátóiparban különösen érezteti a hatását, emiatt számos, elsősorban szezonális éttermet kellett bezárni az elmúlt időszakban.

Ez a folyamat a közétkeztetésben még látványosabban jelentkezik az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet legfrissebb felmérése szerint.

A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket. A közétkeztetési szektorban ugyanakkor a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még

nagyobb mértékű. Az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint az egységek 80%-a jelentős munkaerőhiánnyal küzd. A szakképzettség nélkül betölthető munkakörökben a szükséges létszám 28%-a, a szakképzettséghez kötött munkakörökben a dolgozók 32%-a hiányzik. Ráadásul az élelmiszer- kezelői munkakörben tevékenykedő, új belépő munkavállalók átlagos szakmai tapasztalata nem éri el az egy évet.

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

“Az élelmiszerkezelői munkakörben dolgozók élelmiszerbiztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben”

- tette hozzá Tóth András, a kutatóintézet ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!