hiányzó felszerelés

2020.02.23. 07:00

A megszerzett szaktudást modern gépekkel lehetne kamatoztatni

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A szakiskolákban azonban hiány van csúcstechnológiás gépekből, ezért sok fiatal a gyakorlati helyszíneken vagy már a munkahelyén tanulja meg a szükséges ismereteket.

Góz Lilla

– A következő tanévben, szeptembertől indítjuk el a mezőgazdasági gépszerelő szakmát iskolánkban – mondta el Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium vezetője. – Tanulóik eddig a gazda szakon tanulhattak agrárgépészeti ismereteket, de igény van olyan képzésre is, amely révén még jobban belemerülhetnek a szakmába. Csupán egy precíziós gép van az iskolában, így a diákok külső gyakorlati helyszíneken tanulják meg a modern mezőgazdasági eszközök használatát. Pedig nagy szükség lenne arra, hogy ne csak a gazdálkodóknál legyen erre lehetőségük, hanem az oktatási intézményben is.

A Pongrácz család évek óta fogad gazdásztanulókat somodori birtokán. – Most is van nálunk egy diák, aki tanulmányai után itt helyezkedne el, aminek örülünk, mert szükség van a tehetséges fiatalokra a mezőgazdaságban – mondta Pongrácz István. – Mivel az iskolákban nemigen vannak precíziós gépek, ezért nálunk és a többi gyakorlati helyen tanulják meg a GPS-vezérelt csúcstechnológiák kezelését és karbantartását. Az idősebb szakemberek azonban már nem szívesen sajátítják el a modern eszközök használatát.

– Nem tud egy diák kikerülni úgy az iskolapadból, hogy mind a négy piacvezető mezőgazdasági gépeket gyártó cégcsoport termékeit ismerje, a valós tudást a gyakorlatban lehet megszerezni, a képzés a cégeknél fejeződik be – mondta el Balogh Viktor, a Kite Zrt. marketingigazgatója. – Az alapvégzettség mellett szükség van affinitásra, munkavállalói kedvre és alkalmazkodókészségre is, hiszen szezon közben egy-egy gépet rövid időn belül kell megjavítani ahhoz, hogy az üzemeltetés folyamatos lehessen a gazdaságokban.

Megfizetik a nonstop munkát

A gépészekre a legnagyobb szükség Nógrád, Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson megyékben van, de a szakma az ország egyik területén sem telített. – A klasszikus szerelési munka mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az elektronika, informatika az agrárgépészeti szakmákban is, ám az idősödő szerelők kevésbé tudnak reagálni ezekre a folyamatokra – mondta el Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének igazgatója. Hozzátette: úgy látjuk, motiválóerő az agrárgépészeti képzéseket választó fiatalok körében a versenyképes jövedelem és a természet közelsége.

– Egy jó gép sok tízmillióba kerül, amelynek üzemeltetése felelősséggel jár, s ezt díjazzák is a vállalatok – jegyezte meg Medina Viktor. A gépforgalmazók szövetsége 2013-ban kezdte az agrárgépészet népszerűsítését, mivel a mezőgazdasági gépész, gépjavító és gépésztechnikus szakmákban súlyos munkaerőhiányt tapasztaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában