Járványügy Somogyban

2020.04.02. 09:00

A tisztaság ma nem csupán fél egészség

A megszokottnál jóval több időt és persze pénzt fordítanak a somogyi vállalatok ipari csarnokaik, üzemegységeik takarítására, fertőtlenítésére ezekben a napokban. Fertőtlenítőszerből nagyjából háromszor annyi fogy, mint akár csak egy hónapja.

Harsányi Miklós

– Saját, nyolc fős csapatunk közel 8000 négyzetméternyi területet takarít – mondta Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója. – Az üzemcsarnokokon, az étkezőkön és a mosdókon kívül az öltözők fertőtlenítéséről is szünet nélkül gondoskodnak. A megnövekedett feladatokat jól mutatja a felhasznált fertőtlenítőszer mennyisége: most háromszor annyi fogy ebből, mint akár csak két hónapja.

Az egyik somogyi cég több siófoki és kaposvári élelmiszeripari, illetve ipari társaság takarítását végzi. Csak a Videotonnál több mint 30 ezer négyzetméternyi terület tisztán tartásáról gondoskodnak. Talapka Rudolf ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta: 21 munkatársuk két műszakban, hajnali hattól este tízig dolgozik a megyeszékhelyen. Az általános irányelv most az, hogy naponta legalább négyszer végzik el a fertőtlenítést az öltözőkben és az étkezőkben éppúgy, mint az irodákban. A tárgyalókban, amit többen is felkeresnek, minden egyes megbeszélés után dolgozik a csapat. Így napjában akár 6-8 alkalommal is fertőtlenítik a bútorokat, a székeket és az asztalokat is.

– A koronavírus-fertőzés átírta a napi munkát – emelte ki. – Online kapcsolatban állok a helyi csoportvezetőkkel, összesen 115 munkatárssal dolgozunk.

A cég havi fertőtlenítőszer-költsége meredeken megugrott. Az év elején havonta félmillió forint volt, most több mint kétmillió forint.

– Előfordulnak speciális kérések is – mondta Talapka Rudolf. – Az egyik somogyi vállalkozásnál azt igényelték, hogy állítsanak munkába olyan szakembert, aki kizárólag a fertőtlenítő folyadék utántöltésével foglalkozik.

Az ügyvezető igazgató szerint vállalkozásuk még februárban jelentősebb mennyiségű felület- és kézfertőtlenítőt szerzett be, így a készlet április második feléig elég lesz. Munkatársaik oktatáson vettek részt, s megfelelő védőfelszereléssel látnak el mindenkit. Egyszer használatos gumikesztyűt kaptak, s kötelezővé tették a szájmaszkot.

 

Kettő helyett három hét lesz a leállás

A Kapos Atlasnál meghosszabbították a koronavírus-világjárvány kapcsán elrendelt leállást. Az eredeti kettő helyett három hétig nem működik a 320 dolgozót alkalmazó cég. – Nagyon függünk a francia, illetve a németországi helyzettől – hangsúlyozta érdeklődésünkre Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. ügyvezető igazgatója. – A kényszerű leállás kapcsán felfüggesztettük a még el nem indított, 350 millió forint értékű beruházást. A cégnél felhalmozott alapanyag- és félkésztermék készlet 1,5 havi munkához elegendő.

A KVGY-nél hétfőtől új beosztás alapján dolgoznak az irodai alkalmazottak: hattól délig, illetve 12-től 18 óráig tart a munkaidő. Így kevesebb időt töltenek együtt a munkatársak. – Három fokozatú vészforgatókönyvet dolgoztam ki – mondta Szalai Gyula igazgató. – Zöld fokozatnál nincs számottevő megbetegedés, a sárgánál a beszállító lánc erőteljesen sérül. Piros fokozatkor központilag leállítják a termelő üzemeket. A KVGY folyamatosan működik, jelenleg egymilliárd forintos rendelésállománya van, a készletek április végéig fedezik az igényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában