Erdőgazdálkodás

2019.03.27. 22:18

Agrárminiszter: aki fát ültet, bízik a jövőben

„Az erdők nem csak a szemünket és a lelkünket nyugtatják meg. Kulcsszerepet játszanak napjaink legnagyobb kihívásával, a klímaváltozással szemben, emellett oxigént termelnek, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést” – mondta Nagy István agrárminiszter, amikor bejelentette, hogy 22 millió facsemetét ültetnek el az ország erdeiben.

Visegrád, 2018. október 1. Nagy István agrárminiszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a Pilisi Parkerdõ Zrt. vezérigazgatója (b-j) fát ültet a XXII. Erdõk Hete rendezvénysorozat megnyitóján a 30 éves jubileumát ünneplõ Madas László Erdészeti Erdei Iskolában Visegrádon 2018. október 1-jén. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

A facsemeték a tavaszi ültetési időszakban kerülnek a földbe, ami az ország egyes területein néhány hét eltéréssel február-március fordulóján kezdődött, amikor a fagyos talaj felengedett, és körülbelül egy hónapig tart, amíg az ültetendő csemeték rügyei ki nem bomlanak – mondta az Origónak nyilatkozva a tárcavezető, hozzátéve: a tervek szerint ez körülbelül 2500 hektár területet jelent majd.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a tavaszi erdősítésekre a gyorsan érkező meleg idő miatt sokszor csak néhány hét áll rendelkezésre. Amit ezalatt nem lehet kivitelezni, azt az őszi szezonban, októberben lehet majd végrehajtani. Országosan évente 11-13 ezer hektáron újítják meg mesterségesen, azaz csemeteültetéssel vagy magvetéssel az erdőt, aminek mintegy fele az állami erdőterületen történik.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Királyréti Kirándulóközpont átadási ünnepségén Szokolyán 2019. március 21-én, az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület a turisztikai szolgáltatás mellett hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó

Hogy hova milyen fafajok kerülnek, a termőhelyi adottságok döntik el. Ott, ahol lehet, az erdőtörvény szerint előnyben kell részesíteni az őshonos fajok természetes úton, magról születő csemetéit. Ültetésre főleg a domb- és síkvidéki kultúrerdőkben, illetve az idegenhonos fajokból álló erdőkben van szükség. Természeti katasztrófák, mint például a tűz- és jégkárok után vagy az aszály sújtotta területeken szintén mesterséges úton pótolják az elpusztult egyedeket, derült ki a beszélgetésből.

A fiatalítás mellett fontos célja a kormánynak a fával borított terület arányának növelése is. Idén az állam által támogatott erdőtelepítések a tervek szerint elérik a 6000 hektárt – derült ki a beszélgetésből.

Jelenleg mintegy 2 millió hektárt, azaz az ország területének ötödét borítják erdők. Magyarország az első világháború óta megduplázta erdőterületét.

Arra a kérdésre, hogy miért fontos az erdőterületek növelése, a miniszter azt mondta: különösen a klímaváltozás miatt kiemelkedően fontos az ország környezeti állapotának javítása. Elmondása szerint a fák ültetésével mérsékelni tudjuk a klímaváltozás káros hatásait, miközben természeti értékekben bővelkedő élőhelyeket hozunk létre és megújuló nyersanyagot állítunk elő. Rámutatott: a fák megkötik a légköri szenet, oxigént termelnek, hűtik és párologtatásukkal felfrissítik a környezetüket.

„Aki fát ültet, bízik a jövőben – tartja a mondás, és mi bízunk a magyar agrárium jövőjében”

- hangsúlyozta Nagy István, aki szerint azért is fontos az erdőterületek növelése és frissítése, mert egyre több család tölti a szabadidejét túrázással, erdőjárással. Ezért az agrártárca célkitűzései között szerepel az erdei turizmus további fejlesztése, ahogy hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére is.

A teljes cikk az origo.hu oldalon olvasható.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója (b-j) fát ültet a XXII. Erdők Hete rendezvénysorozat megnyitóján Visegrádon 2018. október 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!