Járványügy Somogyban

2020.03.25. 11:30

Akadozó export: zsenge és friss a hús, de őrzi a juhot a határ

Akadozik a bárányhús exportja Somogyból, a koronavírus-járvány miatt a külföldi partnerek szállítmányokat mondtak le, a határátkelési korlátozások is nehezítik a helyi vágóhidak helyzetét.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

Paládi Vince nyolcvan bárányt adna le a napokban a vágóhídra, nem tudja, hogy átveszik-e tőle, mert a hús külföldre szállítása akadozik a koronavírus terjedése, illetve a járvány megfékezésének érdekében tett intézkedések miatt. – Bízunk benne, hogy a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége megtalálja a megoldást a hús kivitelére. Ugyan húsvétig van még pár hetünk, de jó lenne kicsit előre látni – mondta el lapunknak a bárdudvarnoki tenyésztő. Mint megtudtuk, az idén magasabb áron, a 20–24 kilós bárány kilóját 1150 forintért veszik, igaz, februárban 1270 forint is volt már.

– Osztrák, szlovén, szlovák és cseh partnereink szállítmányokat mondtak le a napokban – avatott be mindennapi gondjaiba Juhász Pál, a Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a turistaforgalom csökkenésével indokolták a külföldi szállítmányok csökkentését. – Szerencsére egyensúlyban tart minket a megnövekedett belföldi forgalom, a hetesi vágóhidunkon feldolgozott bárányhús hatvan százalékát itthon értékesítjük – jegyezte meg ügyvezető.

– Az általunk felvásárolt magyar bárányt élőállatként 95 százalékban külföldre adjuk el, de a koronavírus miatt határátkelési korlátozásokat vezettek be és három-négy napon át nagyon nehéz volt a szállítás, főként Olaszországba – mondta el Szabó Sándor, a veszprémi Agnus-Ker Kft. ügyvezetője. Cégüknél azt tapasztalják, hogy a napokban megoldódnak a problémák, kialakítottak szállítási folyosókat. – Továbbra is nagy igény mutatkozik magyar bárányhúsra, azon dolgozunk, hogy a húsvéti ünnepeket előtt minden külföldi vevőhöz eljuttassuk az élőállat szállítmányokat – jegyezte meg az ügyvezető.

A lehető leggyorsabban viszik a bárányt

A napokban új szabályozás lépett életbe a külföldre fuvarozást tekintve. Tizennégy nap karantén kötelezettség várta itthon a sofőröket. Most, miután átlépték a határt és lepakoltak, munkaadójuknak lehetősége van engedélyt kérni a népegészségügyi szervtől, hogy ha a sofőrök egészségügyi állapota engedi, ismét munkába állhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában