kedvezőtlen időjárás

2019.07.15. 14:00

Nem volt mákjuk: közepes lesz a termés, bár jó lesz az ára

Aratják a mákot Somogyvár határában. A sok csapadék nem kedvezett a növénynek, közepes termés várható. A felvásárlási ár viszont tavalyhoz képest 15 százalékkal magasabb.

Góz Lilla

Érkezik a kombájn és takarítja be a több hektárnyi mákot Somogyvár határában. Amint megtelik, már ürítik is a terményt a traktor pótkocsijába.

– Leszáradt a növény, lehet leszedni a gubót, ezért a napokban kezdtük meg a mák aratását – mondta el Gyenis Sándor, aki 25 éve foglalkozik a különleges növény termesztésével. Miután a betakarított mák bekerül a pótkocsikba, a telephelyen válogatják szét a gumókat, a szárdarabokat a magoktól.

– Ezeket ki kell szedni, hogy ne romoljon meg, a válogatás kézi és gépi munkaerővel történik – jegyezte meg Gye­nis Sándor az apró, oda nem illő darabokat mutatva. Megtudtuk, az ötvenöt hektárnyi mákföldről kinyert terményt helyben és magyar piacon értékesítik. Az idén a csapadékos időjárás nem kedvezett a máknak.

– A szélsőséges időjárást, a sok csapadékot nem szereti a növény, emiatt leginkább közepes eredményekre számítunk a munka végeztével – összegzett a somogyvári mákteremelő. Van jó hír is, hiszen tavalyhoz képest a felvásárlási ár tizenöt százalékkal magasabb, átlagban ezer forint plusz áfát fizetnek a mák kilójáért.

Az import növény még nem jelent meg hazánkban. Csehországban termelnek sok mákot, de ott még nem kezdődött meg a betakarítás.

– A magas rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet – mondta Heszberger Edina dietetikus a mákról. Hozzátette: a növényben található kalcium a csontok egészsége miatt fontos, de kell a szív és az idegrendszer megfelelő működéséhez is. A réz pedig erősíti a szöveteket. A mákból kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában