gyenge forint

2020.03.14. 09:00

Árfolyamhullámzásban sodródnak a somogyi vállalkozások

A forint árfolyamhullámzását közvetlenül érzik a somogyi vállalkozások. A dráguló alapanyagok miatt márciustól több társaság kénytelen-kelletlen árat emel.

Harsányi Miklós

Dévai Tibor, a kaposvári Lamello Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az általuk gyártott nappali- és étkezőbútort a napokban 338 forintos euró árfolyamon számolták el a német partnerrel. A bútorüzem forgalmának 90 százalékát a kivitel adja, így a mostani helyzet alapvetően kedvező hatással van a forgalomra. Kénytelenek ugyanakkor import felszerelést használni, így ebben az esetben a gyengülő forint árfolyama kedvezőtlenül befolyásolja a napi munkát.

– A német fémszerelvényeken kívül külföldről rendelünk LED-világítást és a bútorokba épített elektronikai szerkezeteket – közölte. – A tölgy fűrészáruért is részben euróval fizetünk, az anyagköltség közel 15 százaléka import eredetű. Úgy számolunk, hogy a 340 forint körüli forint-euróárfolyam az első félév végéig biztosan marad. Egy partnervállalkozás tanácsára növeljük a raktárkészletet.

A kaposvári Prémium Ablak Kft. március 15-től várhatóan öt százalékkal emeli a redőnyök árát. Lábodi Zoltán ügyvezető igazgató hangsúlyozta: vállalkozásuk is érzi a forint gyengélkedését. A beszállítók drágábban adják az import alapanyagot, az üvegtől kezdve a fémvasalaton át a műanyag alkatrészekig szinte minden megdrágult.

– Egyes import kellékek ára márciustól 12-15 százalékkal drágult – mondta Makó Istvánné, a kaposvári Lady Ruházati Kft. ügyvezető igazgatója. – Ezekre az alapanyagokra – többek közt bélés, ragasztós közbetét, cérna – feltétlenül szükség van a ruhakészítés során, s az áremelkedés nyilván kihat a gazdálkodásra. Bérmunkában német piacra dolgozunk, a férfi zakókon és mellényeken kívül női népviseletek gyártására szakosodtunk. Bár kevés alapanyagot vásárolunk Magyarországon, de ami kell, azok nagy része sajnos drágult.

Több euró Atádra

Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft ügyvezető igazgatója rámutatott: összességében szerencséjük van , mivel a forgalom 70 százalékát az export adja. Termékeik fő felvevő piaca Németország, s Ausztriába és a Benelux-államokba is szállítanak. – Alapvetően euróban bonyolítjuk le az üzleti elszámolásokat – tudtuk meg Büttner Tamástól. – Az értékesítés éppúgy ebben a devizában zajlik, mint az alapanyag-beszerzés. Ha forintra van szükségünk, akkor eurót váltunk be, ami a mostani árfolyam miatt számunkra kedvező.

A 250 dolgozót alkalmazó ipari cég a tavalyi 4,6 milliárd forinttal szemben 2020-ban ötmilliárd forint bevételt tervez. Büttner Tamás rámutatott: a hullámzó forint az év végén okozhat a mérlegben némi árfolyam-veszteséget, de mindent egybevéve semmilyen likviditási problémát nem jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában