a munka bére

2017.09.22. 16:07

Többet keresel, mit egy szakmunkás? Tőlünk megtudhatod

Hiánycikk a jó szakember, sokan panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő kivitelezőt, vagy rosszul dolgozik. A jó mestert meg kell fizetni.

Sonline

Egyre többször tapasztaljuk, hogy számos munkára nem – vagy csak nagyon távoli határidővel – találunk megbízható iparost. Ennek hátterében az áll, hogy a sok megbízás és az egyidejű munkaerőhiány miatt a mesterek válogatnak a megbízások között, egy részüket el se vállalják. A JóSzaki.hu felmérése szerint országos szinten az iparosok 70 százalékkal több munkát tudnának elvállalni, mint amennyit most elvégeznek, ehhez azonban több emberre lenne szükségük.

Így aztán Magyarországon ma csaknem minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, ahol a mester mellé elkél még a segítség. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik ember hiányzik, de vannak régiók, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Országosan az összes alkalmazottal dolgozó szaki 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, sőt 12 százalékuk tíz vagy annál is több munkást toborozna.

Mindez nemcsak a mesterek, de a szakmunkások jövedelmét is alaposan megemelte. Az biztos, hogy sok irodai és szellemi munkakörben is érdemes elgondolkodni a váltáson. A JóSzaki.hu interaktív alkalmazásával kiderítheted, mennyit kereshetnél segédmunkásként, beosztott szakmunkásként vagy önálló mesterként néhány közkeletű szakmában.

– Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik – nyilatkozta egy mester a JóSzaki.hu felmérésében. – Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a leghozzáértőbbek – folytatta a szakember.

Országos szinten a mesterek 20 százaléka mondja, hogy egy vagy több emberét azonnal lecserélné, ha tehetné, a lehetőség tehát adott.

A kutatás eredményei alapján A JóSzaki.hu egy olyan infografikát is közzé tett, ami tájegységekre lebontva mutatja be, miért tűntek el a mesterek Magyarországról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában