a kiszámíthatóság irányába

2017.10.12. 12:57

Az MNB a fix kamatozású lakáshitelek felé akarja terelni a piacot

Hosszú távon a fix kamatozású lakáshitelek a kiszámíthatók – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője csütörtökön az M1-en.

Fülöp Zsuzsanna megjegyezte ugyanakkor, hogy a fogyasztók egyelőre még nagy számban vesznek igénybe változó kamatozású hiteleket, amelyeknél egy éven belül, három vagy hat havonta is változhatnak a kamatok, mindez pedig további terheket róhat az ügyfelekre.

Ehhez képest a fix kamatozású konstrukcióknál a kamatperióduson belül – ami 5, 10 év is lehet – nem változnak a kamatok, a törlesztés egyenlő marad és így hosszú távon a törlesztés sokkal kiszámíthatóbbá válik

- mondta a felügyeleti szóvivő hangsúlyozva, hogy ezeket a termékeket maximum 3,5 százalékos kamatfelárral lehet kínálni, a fogyasztók 3, 5, 10 évre vagy a teljes futamidő végéig kérhetik a rögzített kamatokat, valamint, hogy a kapcsolódó költségek mint a folyósítási és az előtörlesztési díj is maximalizált.

Fülöp Zsuzsanna közölte: nagy előnye ezeknek a hiteleknek, hogy a standardizált feltételrendszer miatt sokkal könnyebben összehasonlíthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!