szünetelő piac

2020.03.24. 09:00

Azeri és kazah vevő várja a somogysárdi marhákat

Kiváló minőségű steak-hús alapanyag nevelkedik az egyik somogysárdi családi gazdaságnál. Göndöczék jelenleg ötven marhát tartanak, ennek nagy része Hereford fajta, de néhány Angus és Limousin is található a birtokon.

Marosi Gábor

Göndöcz József gyermekkora óta foglalkozik marhákkal, gyakorlatilag beleszületett az állattenyésztésbe és a növénytermesztésbe. Régebben egy tucatnyi fejős tehenet is tartott a családja, de mivel nem lehetett elfogadható áron eladni a tejet, ezért felszámolták az állományt. Csaknem húsz évvel ezelőtt, 2002-ben döntöttek úgy, hogy húsmarhákat tenyésztenek. Volt amikor nyolcvan, jelenleg azonban csupán ötven állatuk legelészik a település határában.

– Alacsony áron lehet most eladni a marhát – mondta Göndöcz József. – Legutoljára, amikor elvitték tőlünk, akkor nyolcszáz–nyolcszázötven forintot adtak kilójáért. Azt gondolom, hogy ez nagyon kevés, az ezerötszáz forintos ár sokkal elfogadhatóbb lenne. Feltehetően azért ilyen alacsony a felvásárlási ára, mert nincs export. Úgy tudom, hogy a húsmarha fórumokon tárgyalnak Azerbajdzsánnal és Kazahsztánnal is, de a távolság miatt eléggé kétséges, hogy megvalósul-e az üzlet. Korábban egyébként Törökországba lehetett eladni marhahúst, de jelenleg szünetel a piac. Az a véleményem, hogy itthon mi magunk is tudnánk értékesíteni a húst, de ahhoz vágóhíd kellene, illetve különféle engedélyek. Tőlünk a Hereford szövetség vásárolja fel az állatokat. Eljönnek, megnézik a növendékeket és a két–háromszáz kilósakat elviszik.

– Főként Hereford marhákat tartunk – folytatta a családi gazdálkodó. – Nagyon jó zsíros szövetei vannak ennek a fajtának, ezért kiváló sztéket lehet belőle készíteni. A hozzáértők azt mondják, hogy sokkal finomabb a húsa, mint a többi fajtának. Ridegen tartjuk az állatokat, ezek a fajták jól bírják a hideget, akár mínusz húsz fokban is elvannak.

A takarmányt mi magunk „állítjuk elő”, hiszen száz hektáron gazdálkodunk, így szinte mindent meg tudunk termelni. Van szénánk, szalmánk és törtszemü takarmányunk is, ha pedig szükség van rá, akkor a cukorgyárból vásárolunk répaszeletet – tette hozzá Göndöcz József.

Elégedettek az állománnyal

A somogysárdi család búzát, kukoricát és napraforgót termel földjein. A száz hektáros birtokot szeretnék bővíteni és újabb földterületeket vásárolni. A jelenlegi ötven állattal azonban elégedettek és nem tervezik, hogy jelentősen megsokszorozzák a marhaállományt. A település környékén egyébként kevesen foglalkoznak húsmarhákkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában