nem nyelik le

2020.02.11. 11:30

Belegyúrják a kenyér árába a drágább lisztet

Átlagosan, február közepétől egy kiló fehér lisztből készült kenyér 300–350 forintba kerül. A somogyi pékségek 10–15 százalékkal emelik a sütőipari termékek árát. A tavaly év végi lisztárváltozást még lenyelték a pékek, de már lépniük kellett az emelkedő költségeik miatt.

Góz Lilla

Nyújtják a tésztát, készül a kifli és a félkilós fehér kenyér a Slendy Pékség üzemében. Most még egy kiló kenyér 309 forintba kerül, de február 10. után már többet kérnek érte.

– Már kiküldtük a partnereinknek az új árjegyzékünket, minden sütőipari termékünk 10–15 százalékkal drágul – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári pékség tulajdonosa. Tavaly november óta többet kell fizetni a sütőipari alapanyagért, de ez a változás nem jelent még meg eddig a kenyér árában. – Az euró az egekben van, és emiatt az alapanyagok, mint például a liszt, élesztő, margarin és só, sokat drágultak, kénytelenek vagyunk emelni, hogy ne nullára fussunk ki – jegyezte meg Ojtó Lajos.

A Brunner család 1992 óta üzemelteti pékségét Kaposváron. Február közepétől ők is változtatnak áraikon.

– Muszáj lesz 10–15 százalékkal emelnünk, mert nagy mértékben nőttek az alapanyagárak, egy lisztárdrágulást már lenyeltünk tavaly év végén – mondta el Brunner Bálint. A pékség vezetője hozzátette: az emelkedő bérköltségek szintén nagyban növelték a kiadásaikat.

– Mi 8–10 százalékkal emeljük február végén pékáruink árait – mondta el Lukics János, a Park Pékség tulajdonosa. Hozzátette: a drága alapanyagárak mellett komoly problémát jelent, hogy az ágazatban alig találni szakképzett munkaerőt.

– A drágulást mindenképpen indokolja az idei nyolc százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés, az üzemanyag változása, valamint az euró árfolyamának folyamatos emelkedése, továbbá az alapanyagok árai hónapok óta felfelé kúsznak – válaszolta kérdésünkre Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

– Ha a sütőipari termékek áfája öt százalékra csökkenne, valamint a stabil euró segítené a sütőipari ágazatot – sorolta megoldásként a problémákra Septe József. Ugyanakkor kiemelte, minél több olyan pályázati lehetőségre lenne szükség, amely révén fejleszthetnék a technológiát, automatizálhatnák a termelés egy részét a somogyi pékségek.

Máshol keresik meg mindennapi kenyerüket az ifjú somogyi pékek

A somogyi pékek egyöntetű véleménye szerint komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya. – Sokan elvándorolnak külföldre, vagy olyan ágazatban helyezkednek el, ahol nem kell éjszaka és hétvégén dolgozni – mondta el Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A Slendy Pékségnél csaknem félszáz ember dolgozik, évek óta gyakorlati helyet biztosítanak a péktanulóknak. – Még jobban meg kell fizetni a dolgozókat, hogy ne menjenek el például a szomszédos országokba mosogatni. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, komoly bevételt kell termelni – összegezte Ojtó Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában