hajléktalan-ellátás

2017.09.15. 10:24

A bentlakásokat is meg kell nyitni a vörös kód esetén

Idén indul a vörös kód riasztás: rendkívüli hidegben a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a fedél nélküliek előtt.

A kormány 360 millió forintot biztosít olyan pályázatok számára, amelyek a hajléktalanok ellátását célozzák. Ugyanakkor 50 milliós biztonsági keretet különített el arra az esetre, ha a krízisidőszakban további igények merülnének fel – írja az Emmi információi alapján a vg.hu 

Egy júniusi törvénymódosítás szerint a szociális és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendel el, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fok alá hűl, vagy amikor tartósan 27 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet. Az új eljárásrend idén debütál. Tehát amikor a meteorológiai szolgálat kettes fokú riasztást ad ki, és ennek megfelelően az illetékes miniszter elrendeli a vörös kód figyelmeztetést, akkor a rendkívüli hidegben a nem hajléktalanok ellátására épült bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni az utcán és tereken élő emberek előtt. Az ilyen körülmények között felmerült többletköltségek fedezésére különítette el a kormány a már említett 50 millió forintot.

Magyarországon országosan 5549 férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére a Szociális Ágazati Portál szerint. Ebből a budapesti helyek száma 3149. Az augusztusi adatok szerint országosan 707 hajléktalan várt átmeneti szállásra, Budapesten 524-en. Az ország nyolc megyéjéből egyáltalán nem jelentettek várakozót, míg Heves megyéből négy főt, a fennmaradó személyek száma eloszlik a többi megye között.

Idén februárban, a leghidegebb napokon 855-en vártak hajléktalanszállásra.

2010 óta 110-ről 122-re bővült a nappali melegedők száma, ebből 42 önkormányzati, 13 egyházi, 67 pedig egyéb nem állami, nonprofit fenntartásban működik, központi költségvetési támogatással. Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány évente kilencmilliárd forintot költ hajléktalanellátásra, a tavalyi krízisidőszakban további 400 millió forintot fordítottak erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!