Spóroljunk okosan

2018.08.13. 08:00

Biztonsági tartalék kell a váratlan kiadásokra

Biztonság és hozam: e két kívánalom nehezen fér meg egymás mellett. Vajon mekkora biztonsági tartalékban érdemes gondolkodni, és mikortól járunk jobban, ha befektetjük pénzünket?

Mivel a váratlan kiadások nemcsak sok kellemetlenséggel járhatnak, de pénzügyi szempontból is az a legköltségesebb, ha hirtelen van szükségünk egy adott pénzösszegre, nagyon fontos, hogy legyen egy gyorsan és könnyen hozzáférhető megtakarításunk. Ennek szükséges mértékéről azonban eléggé eltérőek a vélemények – írja a Profit7.

Befektetők javasolják

„Befektetőink körében a megtakarítási célok közül kiemelkedik a váratlan kiadásokra szolgáló biztonsági tartalék. Többségük szerint minimum 2-3 havi jövedelemnek megfelelő összeget érdemes folyószámlán tartani erre a célra, sokan azonban ennél komolyabb összeget, akár 4-5 havi fizetésnek megfelelő biztonsági tartalékot is szükségesnek gondolnak” – mondta a portálnak Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Fotó: Shutterstock

„Fontos, hogy a megtakarításunknak legyen egy likvid, tehát könnyen és gyorsan hozzáférhető része, hiszen ez jelentős biztonságérzetet nyújt, másrészt hirtelen kiadásnál van mihez hozzányúlni. Ez a pénzösszeg azonban valóban a biztonságot, és nem a hosszabb távú befektetési célt szolgálja, tehát jellemzően nem termel hozamot. Így, ha a kelleténél nagyobb mértékű összeget pihentetünk a számlánkon, fontos hozamlehetőségtől eshetünk el.

Amikor megtakarításunk eléri a 2-3 havi jövedelemnek megfelelő összeget, érdemes már közép- és hosszú távú célokat is megfogalmazni, és ehhez igazodó befektetési eszközöket alkalmazni”

– tette hozzá a szakember.

Felesleges költségek

A cikk rámutat arra is, hogy még inkább megoszlik a befektetők véleménye arról, hogy mekkora összeget érdemes befektetésként kezelni. Általánosságban elmondható, hogy a befektetések kezelésének úgynevezett tranzakciós költsége nagyobb megtakarítás esetén fajlagosan alacsonyabb – írják. Tehát minél nagyobb összegben gondolkodunk, annál alacsonyabbak az egységnyi díjak, és fordítva is, tehát

ha elaprózzuk a befektetésünket, azzal felesleges költséggel terhelhetjük megtakarításunkat

– foglalja össze a cikk.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!