ellenőrzések

2018.09.17. 17:27

Célkeresztben vannak a titkolózó vállalkozások

A tevékenységüket titkoló adózók ellenőrzését indította el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal: Somogyban legalább 40-en számíthatnak számonkérésre. A vizsgálat átlagosan több millió forintos eltérésre deríthet fényt.

Harsányi Miklós

Azok kerülnek célkeresztbe, akik a 2015 óta benyújtott bevallásaik alapján még minimális adókötelezettséget sem vallottak, azonban az online pénztárgép vagy az elektronikus közúti-áruforgalom ellenőrző rendszer adatai alapján mégis gazdasági tevékenységet folytathatnak. A bevallások, nyilatkozatok és más adatok összevetéséből eddig országosan több mint 500 adózót jelölt ki ellenőrzésre a NAV.

Semperger János, az Iposz kaposvári elnöke rámutatott: a fiktív vállalkozások kiszűrése ma már lényegesen egyszerűbb, mint korábban. Számos olyan adat áll a NAV rendelkezésére, amelyből fontos következtetéseket vonhatnak le. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnökének becslése szerint Somogyban 40-50 adózót érinthet a mostani vizsgálat. – Súlyos esetben börtönre ítélhetik az adócsalót, s adott esetben sok százezres vagy több milliós büntetést is kiró a hatóság – mondta. – Szerintem a mostani vizsgálatsorozat alkalmával elsősorban a szolgáltatásban működő, illetve a kereskedelmi vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában