Öt hónap után

2019.08.01. 14:14

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Főleg egyes gabonafélék és a tejtermékek ára mérséklődött.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Öt hónap emelkedés után júniusban váltottak csökkenésre az élelmiszerárak, júliusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,1 százalékkal, 170,9 pontra csökkent a júniusi 172,9 pontról. Tavaly júliusban 167,1 ponton állt a mutató.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Júliusban drágultak a húsfélék és a növényi olajok, míg a tejtermékek, a gabonafélék és a cukor ára csökkent.

A tejtermékek árindexe havi szinten 2,8 százalékkal, 193,5 pontra süllyedt, és éves összevetésben is 2,8 százalékkal alacsonyabb. A nyomott kereslet miatt főleg a vaj, a sajtok és a zsíros tejpor ára esett.

A tej ára is csökkent
Fotó: Balogh Zoltán

A gabona árindex 2,7 százalékkal, 168,6 pontra csökkent, de így is több mint 4,1 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi 161,9 pontot.

Júliusban a búza- és a kukoricaárak estek.

A búza esetében a nagy exportkínálat nyomta lefelé az árat, valamint azok a várakozások, hogy idén globálisan rekordtermés várható.

A kukorica világpiacán is a túlkínálat miatt esett az ár, különösen a brazil és argentin exportlehetőségek nőttek.

A cukorárindex 0,6 százalékkal, 182,3 pontra süllyedt, de tavaly júliusban még csak 166,3 ponton állt. A júliusi csökkenés hátterében az áll, hogy nagyobb cukornádhozamokat várnak a világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában. Fékezte a csökkenést a brazil reál dollárhoz viszonyított erősödése, ami visszavetette Brazília exportját.

A húsfélék viszont immár a hatodik egymást követő hónapban drágultak.

A húsárindex 0,6 százalékkal, 176,2 pontra emelkedett, míg egy évvel korábban 165,2 ponton állt. Az árakat a birka- és a marhahús iránti erős ázsiai kereslet hajtotta. A sertéshús ára kissé csökkent az amerikai és a brazil exportkínálat erősödésére.

A növényi olaj- és zsírfélék árindexe 0,8 százalékkal, 126,5 pontra nőtt júliusban, és jóval alacsonyabb az egy évvel korábbi 141,9 pontnál. A szója- és a napraforgóolaj drágulása több mint ellensúlyozta a pálmaolaj árának csökkenését.

A FAO júliusban gyakorlatilag nem változtatott idei globális gabonatermelési előrejelzésén, 2685,4 millió tonnára várja. Ez 1,2 százalékos növekedés az előző év termeléséhez képest. A világ teljes gabonafogyasztását a 2019/20-as szezonban 2708,2 millió tonnára becsülik a szakértők. A raktárkészletek négyéves mélypontra, 828,1 millió tonnára csökkenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!