áremelkedés

2020.01.03. 11:30

Drágábban pöfékelünk, és tankolunk 2020-ban

Áremelkedést hozott 2020. Drágult az üzemanyag, a dohánytermékek, de többet kell fizetni a postán egy levélfeladásért. Jó hír viszont, hogy bevezették január elsejétől csökkent a kisvállalati adó, valamint a szálláshelyek áfája.

Góz Lilla

Drágulással kezdődött az újév a benzinkutakon. A benzin átlagára bruttó 9, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal emelkedett. Így a 95-ös benzin átlagára 396 Forint, a gázolajé pedig 421 Forint per liter.

– A világpiaci árak nem indokolták volna a 9 forintos áremelkedést, viszont több bioetanolt kell keverni a termékbe, ez plusz kiadást jelent, ez az oka a drágulásnak – mondta el Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Hozzátette: a hajózási szektorban pedig új szabályozás lépett életbe januártól, miszerint az alacsonyabb kéntartalmú gázolajjal mehetnek csak a konténerszállító hajók. Hatalmas felhasználónak számít ez a szektor, így az itt jelentkező kereslet várhatóan tovább emeli majd az olaj, illetve itthon a gázolaj árát. Megjegyezte: a benzin és gázolaj ára tovább emelkedhet a jövő héten, aminek a mértéke néhány forint lehet.

Többet kell fizetni a cigarettáért is 2020-ban. A a finomra vágott dohány és egyéb fogyasztási dohány jövedéki adója három lépcsőben emelkedik, átlagosan öt százalékos drágulást jelenthet a fogyasztóknak. Az új év első napján 300 forintra emelkedett az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára. Változott a postai szolgáltatások ára, a 30 grammos közönséges levél ára nőtt 135 forintra, a belföldi elsőbbségi levél díja pedig 185 forintra változott. A 2 kilogrammig terjedő elsőbbségi levelek ára 1490 forintba, a nem elsőbbségiek díja 1185 forintra változott. A további díjváltozások jórészt a vállalati ügyfeleket érintik, ott az átlagos áremelkedés mértéke megközelítette a 15 százalékot.

Tovább csökkentek bizonyos adónemek, a kisvállalati adó (kiva) 2020-tól 12 százalékra mérséklődött és ennek köszönhetően 45 ezer magyar vállalkozásnak csökkentek a terhei. A szálláshely áfája 18 százalékról 5 százalékra csökkent. Folytatódott a nyugdíjkorhatár emelése, az öregségi nyugdíjasoknál már 64,5 év lett a határ az 1956 után születetteknek. Idén már nem lehet fizetni az Erzsébet-utalvány különböző formáival, illetve a 2019-es évjáratú papíralapú Edenred utalványok egy része is érvénytelennek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában