Mézzenek oda!

2018.08.12. 08:22

Duplájára nőtt a mézfogyasztás: a vajas-mézes kenyér újra trendi

Hét év alatt több mint duplájára nőtt a mézfogyasztás hazánkban, ahogy Somogyban is. Összességében közepes szezont zárnak a somogyi méhészek, közülük eddig húszan jeleztek méhpusztulást.

Harsányi Miklós

Az egy főre jutó éves felhasználás a 2010-es közel 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett, hangzott el a jászberényi 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón, ahol megyénket a kaposvári Zselici Méhész Egyesület három tagja képviselte. Szakértők szerint Somogyban is az országos adatokhoz hasonló mennyiségű mézet fogyaszt a lakosság, legkelendőbb még mindig az akác.

– Tagtársaink a mézlovagok felvonulásán valamint szakmai programokon is részt vettek, ahol többek közt a termelésről és az értékesítési lehetőségekről esett szó – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Hozzátette: a mézfogyasztást tekintve örvendetes folyamatról van szó, a növekedés több okra vezethető vissza. A szakmai kampányokon kívül fontosak a nagy tömegeket vonzó rendezvények, ebbe a sorba jól illeszkedik az iskolai mézes reggeli sorozat és a Kaposvári Mézfesztivál is, utóbbira idén szeptember közepén legalább 3500 látogatót várnak.

Mészáros János szerint a 2018-as idény alaposan próbára tette a somogyi méhészeket is. A szeszélyes időjárás – tavaszi fagy, olykor özönvízszerű esőzés, hőség – mellett a méhpusztulás számottevő károkat okozott az ágazatnak. Ebben a helyzetben mindent meg kell tenni, hogy a méhészek hosszabb távon is megtalálják számításukat.

– Összességében közepes szezont zárnak tagjaink – folytatta Mészáros János. – Sajnos nagyon kevés a repceméz, az akácból és napraforgóból közepes mennyiségről számoltak be, míg a hárs a vártnál kedvezőbben alakult. A ma már széles körben ismert problémákon felül komoly gondot jelent a méhpusztulás: ahol bekövetkezett a baj Somogyban, a méhcsaládok nagyjából 40-50 százaléka károsodott. Somogysárdról három méhész jelezte a bajt, kedden az egyik tagtársunkat kerestük fel: kárfelvételt tartottunk, s megvizsgáltuk a megmaradt méhek állapotát. A jelentős méretű méhpusztulás kapcsán indított szakhatósági vizsgálat még tart, remélhetően rövid időn belül egyértelműen kiderül, hogy ezt mi idézte elő.

Milliós veszteséget szenvedtek el

– Somogyban eddig közel 20 méhész számolt be méhpusztulásról – közölte Nagy Csaba megyei méhészeti szaktanácsadó. – Somogysárd, Szőcsénypuszta, Barcs és Siófok térségében is jelentkeztek méhészek, van, aki több százezer forintos veszteséget szenvedett el, másoknál milliós a kiesés.

Somogyban évente közel 1500-2000 tonna mézet termel a csaknem 1500 méhész. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint Magyarországon mintegy 20 ezer méhész van, a méhészetek 1,2 millió méhcsaládot tartanak, az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában