Magyart az asztalra

2017.07.05. 12:02

Egyre népszerűbbek a magyar grilltermékek

Nemcsak a grillezés egyre kedveltebb Magyarországon, hanem az előre gyártott magyar grilltermékek is. Leginkább a sertés- és a baromfihúst keresik az emberek, de egyre több sajt, marha- és halhús kerül a sütőrácsokra.

Mediaworks Online / MTI / NAK

A grillezés egyre népszerűbb hazánkban, a magyar élelmiszergyártók ezért arra törekszenek, hogy az egészségtudatos fogyasztók igényeinek megfelelő, feldolgozott termékekkel legyenek jelen a piacon – mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a magyar grillezők cserébe egyre inkább a magyar termékeket részesítik előnyben.

Míg 1934-ben egy háziasszony átlagosan napi 2,5 órát töltött el főzéssel, addig 2010-re ez az idő csupán nyolc percre csökkent – hangzott el a NAK keddi sajtótájékoztatóján. A változást a feldolgozott élelmiszertermékek, közöttük például éppen az előre elkészített grillhúsok elterjedése idézte elő.

 

Grillezett pisztráng salátával

A halakat őrölt borssal, sóval, hat gerezd reszelt fokhagymával és olívaolajjal bedörzsöljük, majd éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a grillezés előtt a szalonnát megsütjük, és a forró zsírba hat gerezd fokhagymát reszelünk. A salátát, paradicsomot, paprikát, lila hagymát megmossuk és felszeleteljük, három gerezd fokhagymát kicsire vágunk. A salátaöntethez valókat összekeverjük, és a salátára öntjük. Három gerezd fokhagymát a tejfölbe reszelünk, majd megsózzuk. A halat kis nyársra, saslikpálcára húzzuk, majd a grillezőre téve folyamatosan forgatjuk, kenegetve közben a fokhagymás szalonnazsírral. A cukkiniszeleteket is bedörzsöljük sóval és borssal, megkenjük a fokhagymás szalonnazsírral, majd grillezzük. A kész halat a salátával és a fokhagymás tejföllel, cukkinival tálaljuk.

A grilltermékek piaca májustól szeptemberig a legélénkebb, fogyasztásuk – benne a félkész és a késztermékeké is – folyamatosan emelkedik. Míg korábban a nyári időszakban a bográcsozás és a szalonnasütés volt a legnépszerűbb, mára felzárkózott melléjük a grillezés is. Leginkább a sertés- és baromfihúsokat keresik az emberek, de egyre nagyobb a halhúsok, a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez vásárolt legnépszerűbb termék a zsíros tarja, de ott van a nyomában a virsli és a grillkolbász is. Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a magyar grilltermékek minősége kiváló, és megfelelő az ellenőrzésük is.

Elhangzott: a sertés- és baromfihús áfájának mérséklése kedvezően hatott a keresletre, jóllehet a világpiaci árak alakulása és a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedése miatt ma már nem feltétlenül tapasztalnak alacsonyabb árakat a fogyasztók. Győrffy Balázs megjegyezte: áfacsökkentés nélkül valószínűleg ma mégis jóval drágábbak lennének ezek a termékek.

Az áfa mérséklése egyelőre csak a nyers sertés- és baromfihúst érintette, a félkész és késztermékeket nem. A sajtótájékoztató megszólalói ugyanakkor hangsúlyozták: a döntéshozók nyitottak arra, hogy az utóbbiak is bekerüljenek a kedvezményezett termékek körébe. Felhívták a figyelmet arra, hogy 2018. január 1-jétől már a halhúsok is az ötszázalékos áfakulcs alá kerülnek.

Győrffy Balázs a hazai – így például a Magyar Termék vagy a Kiváló Minőségű Sertéshús címkével jelzett – áruk keresésére buzdította a vásárlókat, akik így a magyar gazdákat és feldolgozókat támogathatják választásukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!