szabadságok

2018.06.28. 09:00

Eladóhiány miatt változik a nyitva tartás a falusi kisboltokban

Megváltozhat a kistelepülések boltjainak a nyitvatartási rendje a nyári szabadságolások miatt. Olyan kevés ugyanis az eladó, hogy csak helyettesítéssel tudják megoldani ilyenkor az üzemeltetést, és ekkor a buszok menetrendjéhez kell igazodniuk.

Kovács Gábor

1989 óta boltvezető egy kaposfői kisboltban Kiss Istvánné, négy éve nyugdíjasként dolgozik közösen a férjével. 1970-ben tanult eladónak, és a szakmája szeretete tartja a munkahelyén. Úgy érzi, hogy a falu is megbecsüli a munkáját.

– Amíg az egészségem engedi, és szükség van rám, dolgozom – mondta Kiss Istvánné. – Ha már nem bírom, akkor jöjjenek a fiatalok, ha lesznek jelentkezők egyáltalán...

Az elmúlt hetekben volt kénytelen átvenni a helyi kisbolt üzemeltetését a polgármester Ecsenyben. Szerinte más falvakban is követni fogják ezt a példát.

– Lépnünk kellett, mert ha egy településnek nincs boltja, akkor végleg lehúzhatja a rolót – vélekedett Kőkuti István polgármester. – Máris vannak tapasztalataink arról, hogy mennyi a nehézség. Hiába vezet erre a 67-es út, az áruszállítók onnan nem térnek le a kis falvakba, vagy ha igen, akkor csak magasabb áron adják tovább az árut. Ha emiatt a falusi kisboltok is magasabb áron kínálják a termékeket, akkor a helyiek inkább bebuszoznak a városi hipermarketbe.

Példaként hozta fel a helyi gondokra Ecsenyt Hatta József, a Kapos COOP Zrt. kereskedelmi ügyvezetője, mert ők adták át az üzemeltetést a polgármesternek. Másutt is volt olyan boltjuk, amit már azért kellett bezárni, vagy más formában működtetni, mert nem kaptak oda szakképzett munkaerőt nyolc órás munkaidőben. A kis falvakban nincs akkora vásárlóerő, hogy eltartsa az élelmiszerüzleteket. A 300 alatti lélekszámú somogyi településeken akadnak gondok, ahol olyan kicsi a forgalom, hogy csak 6-7 órás részmunkaidőben tudják alkalmazni az eladókat.

– Kormányzati segítséget vár az ágazat – szögezte le Hatta József. – Azt szeretnénk, ha a meghirdetett Modern Falvak Program ne csak a középületek és az utak felújítását jelentse, hanem az emberek ellátásához is nyújtsanak támogatást. Ez jelentkezhetne járulékmentességben vagy csökkentésben, ami egy üzletet rentábilissá tehet, függetlenül attól, hogy egy cég vagy magánvállalkozó üzemelteti.

A kistelepüléseken helyben már nagyon nehéz eladói munkaerőt találni. Emiatt már a nyári szabadságolások sem egyszerűek. Néhol ezért megváltozik a nyitvatartási rend a boltokban, mert csak Kaposvárról tudnak helyettesítőket küldeni, ők pedig a buszok menetrendjéhez kénytelenek igazodni.

Kinyílt a bérolló

Somogy a megyék rangsorában a középmezőnyben, a 11. helyen helyezkedik el az eladói bérek nagyságát tekintve a blokk.com összeállítása alapján, amihez a KSH adatait használták fel. Eszerint a megyénkben bruttó 192 ezer forintot keres egy eladó átlagosan. A legmagasabb Budapesten az eladók bére havi bruttó 227 ezer forinttal, a legalacsonyabb pedig Nógrádban bruttó 185 ezer forinttal. Az eladói bérolló egyébként egy év alatt alaposan kinyílt: 2017 áprilisában még 44 ezer forint volt a különbség, míg 2018 áprilisára már 59 ezer forint volt az eltérés az eladóknak legtöbbet és a legkevesebbet fizető megyék között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában