Megújuló energia

2018.06.04. 12:51

Elindult a napelem-szolgáltatás, olcsóbb és zöldebb lehet az otthonunk

A Nemzeti Közművek szolgáltatása az egész ország területén elérhető, kamatmentes hitel igényelhető hozzá, és akár nullára is csökkenthető az éves villamosenergia-költség.

Az ügyfelek a napelemes rendszer telepítésével áramfelhasználásuk jelentős részét közvetlenül megújuló energiaforrásból fedezhetik – közölte az NKM Nemzeti Közművek Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Ez a napelemes szolgáltatás olyan teljes körű kivitelezést jelent, melyet a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Optimum Zrt. végez. Ebbe beleértendő a műszaki felméréstől az üzembe helyezéshez szükséges eszközök telepítésén át az engedélyek beszerzéséig minden munkafolyamat.

A napelemes rendszerek a közcélú villamos hálózattal párhuzamosan működnek, inverterből és egyéb villamos berendezésekből, illetve a rögzítésre szolgáló tartószerkezet elemeiből állnak. A napelemek a rájuk érkező napsugárzást egyenárammá alakítják, míg az inverter feladata, hogy az egyes napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítsa át. Ez az áram a háztartási eszközök által hasznosítható, és a hálózati villamos energiával megegyező minőségű.

A közlemény szerint nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági előnyei is vannak a napelemes rendszer üzemeltetésének, hiszen a hatályos jogszabályok által biztosított szaldó-elszámolás megteremti annak lehetőségét, hogy akár nullára csökkentsék éves villamosenergia költségeiket.

A Nemzeti Közművek folyamatosan dolgozik a szolgáltatáshoz igénybe vehető finanszírozási konstrukciók kialakításán is, ugyanakkor a napelemes szolgáltatás igénybevételéhez elérhető a kamatmentes hitel, mely az MFB pontokon igényelhető. Ez a hitel a Széchenyi 2020 program keretében a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célozza.

Az NKM Optimum Zrt. online ajánlatkérő felületet alakított ki, amelyen a leendő ügyfelek néhány egyszerű adat megadásával készíthetnek ajánlatot és kérhetnek kapcsolatfelvételt – emelte ki a közlemény szerint Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek az első szolár rendszert jótékony célból a Szemem Fénye Alapítvány által működtetett pécsi Dóri Házra telepíti.

A napelem szolgáltatásról további információk érhetők el a Nemzeti Közművek oldalán.

Borítókép: illusztráció. Forrás: flickr.com / Kate Ausburn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!