KKV-szektor

2017.10.12. 11:44

Előnyösebb a hatékonyságfejlesztés, mint a kapacitásbővítés

Erősíteni kell a kis- és középvállalkozások versenyképességét, termelékenységét és rugalmasságát, továbbá enyhíteni kell a magyar gazdaság függőségét a járműipartól – mondta Pomázi Gyula.

A járműipar mellett számos olyan ágazat – többek között az egészségipar, a vegyipar, a zöldgazdaság vagy a feldolgozóipar – működik Magyarországon, amelyben jelentős a hozzáadott belföldi érték aránya – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, az Ipar 4.0 Mintagyár kiemelt projekt projektnyitó sajtótájékoztatóján.

A középvállalkozások többnyire stabil lábakon állnak, de a mikro- és kisvállalkozásoknak segítségre van szükségük, mert jelentős részük tőkehiánnyal küzd és partnereket keres – tette hozzá.

Kihívásnak nevezte emellett a rendkívül erős nemzetközi versenyt és azt is, hogy az ipar digitalizációja minden ágazatra másként hat, így nincsenek minden területre érvényes, átfogó megoldások, meg kell találni az egyedi fejlesztési lehetőségeket.

Bárdos Krisztina konzorciumvezető, a projektlebonyolító konzorciumban részt vevő IKFA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette: az Ipar 4.0 Mintagyár a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 2,35 milliárd forint keretösszegű támogatásával a kis- és középvállalkozásokat készíti föl a negyedik ipari forradalomnak is nevezett ipar 4.0 kihívásaira.

A programban részt vevő cégek országszerte különféle bemutatókon, valamint november 17-én a 25 üzem részvételével megrendezendő Modern gyárak éjszakáján ismerhetik meg a korszerű ipari rendszereket. Ezen túl a projekt teljes időtartama alatt 6 mintagyár és egy technológiai központ ismerteti meg valós környezetben a jó gyakorlatokat, az ipar 4.0 alapú termelési rendszereket és technológiákat, termelésszervezési és vállalatirányítási elveket a résztvevőkkel, akik 2020-ig ipar 4.0 minősítést szerezhetnek, továbbá egyéni fejlesztési tervet is készítenek számukra – részletezte a konzorciumvezető.

Bárdos Krisztina hangsúlyozta, hogy a felméréseik szerint az érintett vállalkozások 87 százaléka nyitott a fejlesztésekre, és bár legnagyobb részük kapacitásbővítésben gondolkodik, egyre többen szeretnének korszerűsítő beruházásokat és alkalmazottaik továbbképzését is sokan tervezik. Hozzátette, hogy a fejlesztésekre jelenleg a középvállalkozások sokkal felkészültebbek, mint a mikro- és kisvállalkozások, az innovációs készség arányos a cégek méretével.

Vityi Péter, a konzorciumban részt vevő Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) alelnöke elmondta, hogy az ipar digitalizációja lehetővé tette az egyedi tömegtermelést, az ágazat a hatékonyság új szintjére lépett, a gyártás jelentősen felgyorsult, a termelési veszteségek csökkentek.

Hangsúlyozta, hogy a termelékenység kulcsa ma már nem elsősorban a kapacitásnövelés, hanem a kapacitások jobb kiaknázása. A vállalkozóknak ezért rá kell jönniük, hogy egy új gépsor beszerzése helyett jobban járhatnak a már meglevő berendezések hatékonyabb kihasználásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!