gyarapodás?

2020.01.19. 07:00

Emelkedő életszínvonal: régiónkban is nőtt a családok fogyasztása

Tavaly a jövedelmek növekedése mellett a fogyasztás is nőtt hazánkban, azonban az egyes régiók között továbbra is jelentős különbségek figyelhetőek meg. Somogy a középmezőnyben foglal helyet, a gyarapodást még nem minden somogyi érzi a saját bőrén.

Kovács Gábor

– Határozottan állítom, hogy emelkedett az életszínvonal! – felelte kérdésünkre a kaposvári Máriás János, aki véleményét így támasztotta alá: – Nézzék meg: tele vannak a boltok vásárlókkal.

A kaposvári nyugdíjas Ferenc viszont úgy véli, nem érezni, hogy jobban élnénk, mert bár nőnek a nyugdíjak, mindennek emelkedik az ára is. A homokszentgyörgyi Gursán Zoltán úgy látja, vannak, akiknek jobban megy. – A vállalkozók például gyarapodtak a környékünkön. Én tavasszal Pesten akarok munkát keresni, hogy én is többre vigyem.

A háztartások egy főre jutó éves bruttó jövedelme országosan tavaly elérte az 1 millió 815 ezer forintot. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A háztartások életszínvonala című kiadványa szerint a Dél-dunántúli régióban ez az összeg ennél kevesebb, 1 millió 600 és 1 millió 699 ezer forint között van, ezzel a középmezőnyben vagyunk. Csakúgy, mint a háztartások egy főre jutó éves átlagos fogyasztási kiadását tekintve. A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a pesti régióban költenek nálunk többet.

A tavalyi átlagos, 2,8 százalékos fogyasztási árnövekedés mellett a fogyasztás reálértéke 7,5 százalékkal bővült. Leginkább a kultúrára, a szórakozásra, illetve a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra költötték a többletet a magyarok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában