Folyamatos utánpótlás

2018.01.26. 12:47

Energiahivatal: biztosított az ország téli gázellátása

A hazai földgáztárolókban csaknem 3,4 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre, a folyamatos földgázimporttal kiegészülve ez a mennyiség biztonságosan fedezi az ország téli igényét – közölte friss adatai alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

A közleményben felidézték, hogy a lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni a tárolókban.

A meglévő csaknem 3,4 milliárd köbméter gáz mellett folyamatos az utánpótlás mind a keleti, mind a nyugati forrásokból érkező import révén. A gázimport a megállapodásoknak megfelelően zajlik, a beszállítások biztonságát, folyamatosságát nem fenyegeti veszély – hangsúlyozta a MEKH, hozzátéve, hogy az ország téli földgázellátását a tárolói készletek mellett a hazai kitermelés is biztosítja.

A földgáz biztonsági készletezésének mértékéről szóló rendelet 2017. október 31-től 1,2 milliárd köbméterben határozza meg a biztonsági készlet mértékét.

A MEKH közölte: az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a gáztárolásért felelős piaci szereplők tevékenységét, a hazai földgáztárolók töltöttségét, a rendszerek karbantartását és a téli fűtési szezonra való felkészülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!