Jó kilátások

2017.11.23. 16:20

Évekig fenntartható a 4 százalék körüli növekedés a Költségvetési Tanács szerint

Még évekig fenntartható módon elérhető az előrejelzések szerint 4 százalék körüli gazdasági növekedés a Költségvetési Tanács elnöke szerint. Ez stabil, fenntartható és javuló költségvetést hoz magával – jelentette ki Kovács Árpád csütörtökön egy soproni szakmai rendezvényen.

Hozzátette: a pénzügyi kilátások stabilak, a bankszektorból nem vonnak ki tőkét, az államadósság aránya csökken és a finanszírozási költségek is kedvezően alakulnak.

Kovács Árpád szerint, ha a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme meghaladja a 2 százalékot, akkor már kizárható az államadósság növekedése, márpedig Magyarország ezt a két százalékos mértéket európai uniós források nélkül, átlagos körülmények között is évről évre képes elérni.

Molnár Tamás vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár a kormány által idén nyáron elfogadott NAV 2.0 stratégiáról és cselekvési tervről beszélt a rendezvényen. Ezt a cselekvési tervet az adótudatosság és az adómorál, az informatikai rendszer átalakítása, az aktív humántőke felhasználása, valamint a külső és a belső tőke reformja jellemzi, így a NAV egy modernizált, informatikailag jobban támogatott és az ügyfelekkel folyamatosan kommunikáló szervezetté alakul.

Hangsúlyozta: az adótudatosság és az adómorál javításához a gazdasági szereplőknek is változniuk kell. Reményét fejezte ki, hogy a kedvező gazdasági környezet is segít majd a szemlélet átalakulásában.

Az aktív humántőke kihasználásáról azt mondta, hogy annak a passzív részét ismerik, mert létszámstop van a NAV-nál két éve, emellett nem képeznek vámügyintézőket sem.

Beszélt arról is, hogy 2018. január 1-jétől a NAV felügyelete alá kerül valamennyi kormányhivatal, önkormányzat, kormányzati és állami szerv által keletkezett végrehajtás, legyen ez akár egy fakivágás, akár egy gyermekláthatás kikényszerítése. Ez óriási feladat a NAV-nak, de képes ennek a feladatnak a végrehajtására – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!