változások

2019.09.08. 07:33

Ezerötszáz egészségipari cég szűnhet meg

A hazai orvostechnikai eszközöket gyártó ipar tavaly több mint háromszázmilliárd forintos árbevételt realizált, a közelgő uniós szabályozás után azonban újraoszthatják a piacot.

Forrás: Shutterstock

„Három-négy éven belül eltűnhet a hazai egészségipari vállalatok 70 százaléka, mert az Európai Unió egy olyan szabályozást léptet életbe 2020. május 26-tól, amelynek csak a nagyvállalatok tudnak megfelelni” – mondta a Világgazdaságnak Kern József, a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének elnöke.

Példaként említette, hogy minőségügyi vezetőt kell alkalmazniuk a cégeknek, az eszközgyártóknak QR-kóddal kell ellátniuk a termékeiket, fel kell építeni a termékek nyomon követését, ezek mind rengeteg költséggel járnak. Hozzátette:

a betegellátás nem fog sérülni, az orvosieszköz-gyártók piacának újraosztása viszont várhatóan meg­történik.

„Magyarországon több mint ezer kis- és középvállalkozás dolgozik az egészségiparban, az orvostechnikai eszközök gyártásában és forgalmazásában pedig 2184 cég vesz részt” – mondta a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa.

„A jövőre életbe lépő uniós rendeletcsomag alapjaiban változtatja meg az orvostechnikai eszközök piacán tevékenykedő cégek működését, egyúttal jóval szigorúbb feltételek teljesítésére kötelezi az iparági szereplőket” – tette hozzá a miniszteri biztos.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!