CSOKkenés

2020.03.18. 09:00

Falusi csokos házra nem érdemes alkudni

Az elmúlt évek feltörekvő magyar ingatlanpiaca az utóbbi hónapokban megtorpant, bár egyelőre csak vidéken és a használt lakások területén. A megyeszékhelyeken és a városokban emiatt már érezhetően csökkentek az árak, ám a falusi csok még mindig hajtóerő a kistelepüléseken.

Kovács Gábor

Néhány hónapja fennálló tendencia, hogy az eladó kaposvári ingatlanok hirdetési irányárai csökkennek, valamint jelentősen megnőtt az alkuk lehetősége – foglalta össze kérésünkre Oláh Miklós kaposvári ingatlanszakértő a megyei helyzetet. – Az előző években nem lehetett alkudni, mert alig volt szabad lakás, de ez most megfordult, mert rengeteg eladó ingatlan van és kevés a vásárló – mondta Oláh Miklós. – Már válogatni lehet az eladó lakások között a túlkínálat miatt, ezért az eladók nagyobb alkukba is belemennek.

Nem hirtelen visszaesésről, hanem a piac lassulásáról van szó, fejtette ki Boldizsár Balázs kaposvári ingatlanszakértő. Szerinte a vidéki ingatlanok árai fokozatosan csökkenni fognak, de ennek mértékét ma még nehéz megjósolni, mert a koronavírus okozta helyzet begyűrűzhet az ingatlanpiacra is.

Azonban azokban a községekben, amelyek a falusi csok hatálya alá esnek, a támogatás még mindig árfelhajtó erőként működik, tehát ott némileg még emelkedtek az árak, de azokon a településeken, ahol nincs falusi csok, valamelyest csökkenést tapasztaltak. Oláh Miklós is azt prognosztizálja, hogy az ingatlanárak tovább csökkenhetnek. Ebben szerinte is szerepet játszhat a koronavírus: sok szálláshely ugyanis szolgáltató hitelt vett fel, de nem tudnak törleszteni a turizmus visszaesése miatt, ezért megpróbálják piacra dobni az ingatlant, de azt tapasztalják, hogy most alig van vevő.

Az átlag négyzetméterárak a megyék között Győr-Moson-Sopronban a legmagasabbak, Veszprém és Fejér megye követi őket. Egy somogyi kistelepülésen rögzítették a legalacsonyabb négyzetméter­árat megyei viszonylatban: mindössze 15 357 forintot az ingatlannet.hu adatai szerint. Somogyban azonban vannak drága balatoni luxusingatlanok is, így megyénkben a legmagasabb négyzetméterár az egymillió forintot is átlépte.

Száztízezerért kelt el egy egész ház

A negatív rekord, vagyis a legalacsonyabb ár egy somogyi kistelepülésen csupán 110 ezer forint volt, vagyis ennyiért kelt el az épület. A legmagasabb árat egy balatoni luxus­ingatlannál jegyezték fel: 750 millió forintért kínálták eladásra. Településekre lebontva az adatokat sok érdekességgel találkozhatunk böngészés közben. Ha egy átlagos somogyi kistelepülést kiválasztunk, például Büssüt, azt látjuk, hogy az ingatlannet.hu adatai szerint ott a legkisebb ár egy családi házért 4 millió forint volt, a legnagyobb 8,9 millió, vagyis az átlagos ár 6,5 milliónak mondható egy büssüi ingatlanért.

Ha egy somogyi várost, mondjuk Marcalit vesszünk górcső alá, azt látjuk, hogy ott a legkisebb ár egy lakásért 3,9 millió forint volt, a legnagyobb ingatlanár 112 millió forintot tett ki. A marcali átlag ingatlanár 24 millióra jött ki úgy, hogy a városban a legkisebb négyzetméterár 75 ezer forint volt, a legnagyobb 227 ezer, s az átlagos 154 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában