napenergia

2018.09.03. 20:00

Fényből csinálják Somogyban az áramot

Sorra szaporodnak a napelemparkok vagy naperőművek Somogy megyében. S a legfrissebb hírek szerint a közeljövőben újabb négy naperőmű biztosan épül a megyében.

Koszorus Rita

Szinte gombamód szaporodnak a napelemek Somogy dombjain, nem csoda, hiszen a szakértők aranyláz-szerű befektetési hullámról beszélnek a megújuló energia szektorba. Kaposhomokon a napokban adtak egy öt hektáros területen elterülő napelemparkot.

Kaposhomokon egy bólyi cég építette az egyenként 490 kwH-ás kiserőműveket, az alacsony művelésű földeken. Barta István polgármester azt mondta, nagy haszon ez a település számára. – Iparűzési adó formájában fog megjelenni ez nálunk – magyarázta a településvezető. – Bízunk abban is, hogy munkahelyet is fog teremteni, hiszen a parkot őrizni és kaszálni is kell.

A polgármester hozzátette: a megújuló energiával fontos foglalkozni, ezért is látja el a közös hivatalt egy kisebb napelemes rendszer. Ilyen méretű park létrehozására azonban az önkormányzatnak nincs kapacitása. – Úgy tudom, hogy egymilliárd forintba kerül a kiépítése, ezt mi 100 év alatt sem tudnánk kigazdálkodni.

A naperőművet működtető Sunflower Energy és Suntotal Kft-k már augusztus eleje óta végzik a keletkezett energia betáplálását a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) hálózatába. – Öt darab erőművet telepítettünk – mondta Görgényi Andrea, a cég projekt menedzsere. – Ezek ezer négyfős háztartás áramtermelését képesek kiváltani, de a megtermelt áramot eladjuk a MAVIR-nak.

A cégcsoportnak több hasonló parkja is található az országban, a kaposhomoki a 26-ik, s a közeljövőben építenek egyet Kaposszerdahelyen is. A helyválasztásoknak is természetesen okuk van, tette hozzá Görgényi Andrea. – Azt nézzük, hol vannak olyan területek, amelyek alacsonyabb aranykorona értékűek – magyarázta a cég projektmenedzsere. – Az is fontos, hogy a közelben legyen a kapcsolódási pont és ne sok kilométerrel távolabb. Persze a tulajdonosnak hajlandónak kell lennie, eladni a területet.

Ráadásul az is egy könnyebbség volt a bólyi cég számára, hogy úgynevezett támogatói határozattal is rendelkezett. – 25 évig garantálja az állam az átvételi árat, ez hatalmas előny – magyarázta Görgényi Andrea. – Öt évet sem látunk előre, na de így 25 évre tudjuk biztosan, hogy át fogják venni a megtermelt áramot, ami kecsegtető. Tehát ha valakinek van pénze, hogy kibekkelje a 12 évet, amíg anyagilag nem hoz hasznot akkor megéri belevágni.

Lengyeltótiban és Nagyatádon is van egy-egy hasonló napelempark más cégek működtetésében, de épül egy Barcson is. Ott egy szlovák hátterű társaság végzi az építést, azon a területen ahol egykor gombatermesztőt szeretett volna az önkormányzat, tudtuk meg Karvalics Ottó, polgármestertől. Barcs lassan szó szerint a napfény városa is lehet, hiszen az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is létesít egy méretes napelemparkot a Dráva-menti városban.

Ez része annak a 110 új naperőműnek, amelyet még idén megépít az MVM. Az egyenként 0,5 megawatt teljesítményt nem meghaladó létesítmények megépítését az unió társfinanszírozásával valósítják meg. A régióban a berendezések összesen 15,45 gigawattórányi energia termelését teszik lehetővé, amely hatezer háztartás szükségletét fedezheti és évente 15 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. területén többek között Somogyban is lesznek új erőművek. Barcson kívül, Lengyeltótiban és Somogytúron is építenek ilyen alternatív energiát előállító naperőművek kialakítását.

Somogytúron éppen a minap írta alá az erről szóló szerződést az MVM-mel, mondta el lapunknak Müller Tibor. – Ez egy másfél éves munka eredménye – mondta Somogytúr polgármestere. –

Egy másfél hektáros területet vásárolt az önkormányzatunk és megállapodtunk a társasággal, hogy ide építenek egy napelemparkot. Úgy tudom, hogy ez egy 210 millió forintos beruházás lesz és számunkra egyrészt bérleti díjat hoz a föld használatáért, másrészt éves szinten több mint 500 millió forintos iparűzési adó bevételt.

A tervek szerint év végére készül el a somogytúri napelempark és jövő év elején már meg is kezdi az alternatív energia elektromos árammá alakítását. Mivel alacsony művelésű, másra nem használt földterületen kapott helyet, ahol közel van a magasfeszültségű kábel, minden adott volt a beruházáshoz.

A KÁT helyét átvette a METÁR

A KÁT vagyis kötelező átvételi támogatási határozat 2016. végéig működött és azt jelentette, hogy a MAVIR garantáltan 7 százalék feletti megtérüléssel veszi át az áramot. Jelenleg a METÁR, vagyis a megújuló energia támogatási rendszer működik. Ennek értelmében a villamos energiát megújuló energiaforrásból előállító erőműveket támogatják, azokat amelyek új beruházásokhoz kapcsolódnak. A kötelező átvételi ár meghatározott, idén januártól átlagosan 32 forintot fizetnek a naperőművek üzemeltetőinek egy kilowattóra áramért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában