Védelem

2019.04.01. 12:37

Gyertyákkal védik a virágzó gyümölcsösöket

Paraffin gyertyák égetésével védik a gyümölcsfákat a tavaszi fagy ellen Siófokon és Balatonvilágoson.

Góz Lilla

– A paraffin gyertya 5,5 literes kannákban van, a paraffin a hozzáadott különböző adalékok segítségével 10–12 órán át biztosítja az égést – mondta el Pummer Zoltán. A Balaton Fruit Kft. szakirányítója hozzátette: 1998 óta foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, ötven hektárnyi területen kajszibarackot és cseresznyét termesztenek. A szakember megjegyezte: fagyveszély esetén a kertben minden fánál egy darab gyertyát helyeznek ki, a fa korától függően.

– Kétféle fagyvédelmi módszert alkalmazunk a kajszibarack megvédése érdekében –Volenszki Tamás. A Siófoki Gyümölcstermesztési Zrt. cégvezetője hozzátette: egy meleg levegőt kifújó készüléket vontatnak traktorral. Ezen található gázpalackok szolgáltatják a hőt 70–80 méteren át. A technológia mínusz 3 fokig vált be szélcsendes időben. Megjegyezte a paraffin gyertya mínusz 6–7 fokig is megvédi a csonthéjas gyümölcsöket.

– Hektáronként 500 darab gyertyát kell kihelyezni, aminek darabja háromezer forintba kerül. A begyújtásra meg kell szervezni egy riadóláncot is. Drága, viszont hatékony módszer – jegyezte meg a szakember. Volenszki Tamás hozzátette: a kajszibarack virága mínusz két fokot kibírja, de területünkön a völgyes részeken mínusz négy fokot is mértek, ezért alkalmazniuk kellett a fagyvédelmi technológiákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában