Pénzügyi tudatosság

2019.02.26. 09:15

Ha odafigyelünk, spórolhatunk a bankköltségeken

Nagyon sok múlik azon, melyik bank mely konstrukcióját választjuk.

Forrás: Shutterstock

Nagy visszhangot keltett a Magyar Nemzeti Bank friss tanulmánya, mely kimutatta, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarországi bankszámladíjak rendkívül magasak. Az eredményeket alaposabban megvizsgálva az is kiderül, hogy nem csupán a pénzintézetek, de az ügyfelek oldalán is változásra van szükség, ugyanis tudatos bankválasztással, illetve alapos tájékozódással számos költség kiküszöbölhető – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság cikke.

Mint írják, a Money.hu kalkulátora alapján a bankok döntő része több olyan számlát is kínál az ügyfeleknek, amelynél a költségek moderáltak. A lap hoz egy konkrét példát is: az MNB által átlagos jövedelmi profilúként jellemzett ügyfelet, valamint a jegybank által felvázolt bankolási szokásokat vették alapul, és ezekkel számolva azt az eredményt kapták, hogy

a vizsgált 21 bank közül 14 bank és takarékszövetkezet 28 terméke olcsóbb, mint az MNB-tanulmányban kiszámolt 17 940 forintos átlagos éves költség.

Azt is hozzáteszik, hogy a legjobb ajánlatokat áttekintve 15 számlaszolgáltatásnál az ügyfelek annál a 14 448 forintnál is kevesebbet fizetnének, mint amit az MNB az alacsony jövedelmi profillal rendelkező – minimális banki szolgáltatást igénybe vevő – ügyfelek költségeként mutatott ki.

Az egyik legegyszerűbb spórolási módszer, ha a fióki ügyintézésről és a postai számlakivonatról lemondunk, és pénzügyeinket elektronikusan intézzük:

ez esetben a harminc legjobb banki ajánlat legmagasabb éves díja is több mint 300 forinttal olcsóbb, mint az alacsony profilú ügyfelekre megállapított jegybanki érték. Ha megelégszünk az adott számlához igényelhető legolcsóbb (elektronikus környezetben működő) bankkártyával, akkor a Money.hu szerint a harminc legjobb ajánlat legolcsóbbjának éves díja nulla forint, de a legdrágább konstrukcióra is maximum 9984 forintot kell áldozni – foglalja össze a cikk.

A teljes írás a Világgazdaság keddi számában olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!