videóval frissült!

2019.04.03. 16:55

Halrudacska készül a lehalászott desedai busából

Elkezdődött a busalehalászás a Desedán. A több napos munka célja, hogy gyérítsék az idegenhonos halakat a tóból. Erre a módszerre egy decemberben módosított törvény miatt van lehetősége a halászoknak.

Marosi Gábor

Több órás előkészület után vetette ki hálóját Kovács István a Deseda tóba. A siklósi halász úgynevezett nyakzó hálóval gyűjtötte be a busákat. A nagy méretű hálóba a húsz kilónál nehezebb halak akadtak bele.

– Ez egy ökológiai célú, szelektív halászat – fogalmazott Szulman József, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület halgazdálkodási bizottságának vezetője. – Az apropóját a tavalyi nagy busapusztulás adta, amely sújtotta a horgászokat és a strandolókat is, hiszen nagyobb tetemek úsztak a víz felszínen. Ezzel a halászattal azt szeretnénk megelőzni, hogy többet ne forduljon elő ilyen. Az 1980-as években egyébként már próbálkoztak busalehalászással, de sajnos akkor probléma volt a módszerrel és nem sikerült, ezért nagyon sok hal bent maradt a tóban. Mára ezek elérték az ötven-hatvan kilót is.

– Szerencsére feloldották a halászati tilalmat – folytatta Szulman József. – A 2013-as törvény hozta meg az áttörést. A busa ugyanis idegenhonos, invazív fajnak lett nyilvánítva, több más hallal együtt. A Deseda ráadásul méreténél fogva természetes víz, ezért innentől kezdve kötelezve lettünk arra, hogy gyérítsük az állományt. Amíg a halászatnak ez a formája be volt tiltva, addig ezt nem tudtuk megtenni. Eddig úgy működött a gyérítés, hogy amit kifogtak a horgászok, azt nem rakhatták vissza a vízbe. Tavaly decemberben változott meg a törvény, ezért ezzel a módszerrel már ki lehet fogni az idegenhonos halakat – tette hozzá Szulman József.

A halászat a tervek szerint egész hétvégén zajlik, de ha nagyobb mennyiséget tudnak kifogni, akkor a jövő hét közepéig. A halászati engedély egyébként március végéig érvényes. A busákat egy cég szállítja el a Desedáról és a tervek szerint halrudakat és más készítményeket csinálnak belőle.

Nem őshonos, de nagyon egészséges

A busa fél évszázaddal ezelőtt került bele a Desedába. Az Ázsiában őshonos fajt gazdasági céllal telepítették be a tóba. Szulman József szerint azonban nem úgy sült el a telepítés, mint ahogyan elődeik gondolták, a busa ugyanis akkoriban eladhatatlan volt. Szakemberek szerint nehéz megmondani, hogy mennyi busa van a tóban, hiszen a befolyó patakoknál is vannak halgazdálkodók, akik annak idején szintén telepítették a fajt. A pontyalakúak rendjébe tartozó busa nagyon egészséges, húsa gazdag omega-3 zsírsavakban. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában