zöldenergia

2019.03.29. 15:57

Harmincöt hektáros napelemparkot adtak át Nógrád megyében

A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani.

Szügy, 2019. március 29. Balról jobbra: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyûlésének elnöke, Balla Mihály, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanács (NFFT) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Markó Antal (független), Szügy polgármestere, Kiss Ernõ, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és a Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója, Igor Macej, a PV Solarsys s.r.o. ügyvezetõ igazgatója és Jozef Sohajda, a Heliosys s.r.o. ügyvezetõ igazgatója átvágja a szalagot a napelempark átadásán a Nógrád megyei Szügy községben 2019. március 29-én. A hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia-igényét képes biztosítani. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft., a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító tagvállalata.

Kiss Ernő, a szövetség elnöke, a Greentechnic ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta: a 35 hektáros, 33 darabos, 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelempark első üteme készült el; 18 napelem sor a próbaüzem után már termel, a létesítményt teljes egészében egy hónap múlva építik ki.

A szügyi lesz Nógrád megye legnagyobb napelemparkja, de

hamarosan elkezdik egy még nagyobb, 40 darabos park építését Mátraverebély-Bátonyterenye térségében 40 hektárnyi területen, az a park 25 ezer családot lát majd el villamosenergiával.

Kiss Ernő arra is kitért, hogy a napelemes park üzemeltetésére, karbantartására öt-hat embert alkalmaznak.

Az átadóünnepségen részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke is. Felidézte, hogy közel 25 éve adták át Szügyben az – akkor Magyarországon újdonságnak számító -, első, gyökérzónás szennyvíztisztító telepet.

Kitért arra, hogy Magyarország energiafogyasztásában már közel 14,5 százalék a megújuló energia felhasználása, Magyarország ezzel teljesítette a kitűzött célt, és hozzájárul ahhoz, hogy Európa 2020-ra teljesíthesse a 20, illetve 2030-ra a 32 százalékot.

Szili Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés 2013-ban elfogadta a hosszútávú fenntartható fejlődés keretstratégiát, amelynek megvalósulásáért egyaránt tenniük kell az önkormányzatoknak, a kormánynak, a gazdasági és civil szervezeteknek, és a családoknak is. Ennek jó példája a szügyi beruházás – tette hozzá.

Borítókép: Balról jobbra: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Markó Antal (független), Szügy polgármestere, Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és a Greentechnic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Igor Macej, a PV Solarsys s.r.o. ügyvezető igazgatója és Jozef Sohajda, a Heliosys s.r.o. ügyvezető igazgatója átvágja a szalagot a napelempark átadásán a Nógrád megyei Szügy községben 2019. március 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!