konferencia

2020.02.21. 09:00

Határok mentén gondozzák a gazdaságot

A vadgazdálkodók és a földhasználók közötti békés viszony fenntartása érdekében tartottak konferenciát a Kaposvári Egyetemen csütörtökön.

Koszorus Rita

A termőföldet használók és az ott élő váddal gazdálkodók között elkerülhetetlen a jó kapcsolat, hiszen ugyanazon a területen dolgoznak, hasonló természeti erőforrásokat használnak. A probléma éppen az, hogy a vad ugyanazt az élőhelyet használja, amin a gazdálkodó dolgozik – fogalmazott Pongrácz István, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy Megyei területi Szervezetének sportvadász alelnöke. – A vad a földeken jár és táplálkozik, így óhatatlanul vadkár keletkezik. Ez egy olyan sarkalatos kérdés, amely mindig egyfajta ellentétet szül.

Hozzátette: a vadásztársadalom kisebbségben van, hiszen a magyar lakosság 0,7 százalékát teszik ki csupán a Nimródok. Emiatt természetesen a vadásznak alkalmazkodnia kell, de ugyanakkor a gazdának is közre kell működnie. A gazdatársadalom célja sem az, hogy ellehetetlenítsék a vadászokat vagy a vadászatra jogosultat, hanem az hogy az együttműködés közös mezsgyéjét megtalálják.

– A vadkár elhárítása, megelőzése kiemelt feladat Somogyban, mivel az ország nagyvadban egyik leggazdagabb megyéje vagyunk – mondta Kemenszky Péter, az OMVK Somogy Megyei területi Szervezetének titkára. – De, sajnos mindeddig a vadkár mértéke is nálunk volt az egyik legmagasabb, talán ez most csökkenni látszik.

A jogalkotó abba az irányba formálta a vadászati törvény ide vonatkozó passzusait, hogy a megelőzésre és az elhárításra fordítsanak a felek nagyobb hangsúlyt. Ha kár keletkezik, arról tájékoztatni kötelesek egymást és meg kell oldani annak korrekt megtérítését. – Vagy megegyeznek és egy közösen megfogalmazott magánokiratban egyezséget kötnek, ez a legbékésebb mód – sorolta a lehetőségeket a vadászkamara megyei titkára. – Vagy a települési önkormányzat jegyzőjétől kérheti közigazgatási eljárás keretében a föld használója a kára megállapítását. Ha ez sem vezet eredményre, akkor fordulhat bírósághoz, ahol polgári peres eljárásban kérheti a kára megállapítását.

Kemenszky Péter tapasztalata szerint szerencsére sokszor megegyezik a gazda és a vadászatra jogosult már a “föld sarkán”.Viszonylag sok a jegyzői eljárás és szerencsére kevés a bíróságig eljutó ügy.

Mindenki érdeke az élőhelyfejlesztés

Három éve nyílt pályázati lehetőségként a vadgazdálkodási alap, amelybe a vadászatra jogosultak nyújthatják be igényeiket. A célterületek közül a legtöbb az élőhelyekre fókuszál, amelyek természetszerűleg a mezőgazdasági művelés alatt állókat is érintik. – Nem feltétlenül csak a vadgazdálkodók felé szeretnénk megmutatni a vadgazdálkodási alap lehetőségeit, hanem a földet használók felé is – mondta a konferencián Kovács Gábor, az OMVK szakmai igazgatója. – Tehát, ha együttműködési megállapodásban, vagy haszonbérleti szerződés keretein belül a földhasználó talál néhány hektárt, amit rendelkezésre bocsát, akkor értelemszerűen nála is le tudnak csapódni ezek az összegek. Ez egy olyan lehetőség, amelyben együttműködhetnek, de szakmai párbeszéd indulhat el közöttük, amely a meglévő ellen­érdekeket vagy konfliktusokat részben tudja oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában